Війну міряють метрами: чому контрнаступ ВСУ не буде швидким

05.07.2023

Затяжний конфлікт між путчистом пригожиним і державним кацапським генералітетом украй загострив ситуацію навколо Бахмута.

 

Місто, яке «Вагнер», за версією рупорів кремля, «захопив» ще у травні, тепер не можуть здати ті, хто прийшов сюди замість головорізів путінського кухаря.

 

У підсумку шойгу з герасимовим, аби довести свою спроможність, кидають сюди не лише новоспечених чмобіків, а й усі професійні частини, які ще вціліли у статусі золотого запасу та елітних підрозділів.


Утім резервів їм явно не вистачає, оскільки останнім часом розвідка все частіше фіксує факти перекидання ­військ з інших напрямків фронту.


«Війна — це математика, де все прораховується, — повідомив «24 каналу» військовий експерт Роман Світан. — Їм доведеться або піти з Бахмута до Попасної, або перекинути війська із Запорізького фронту, втративши його. У них зараз виникла дилема. І вирішуватимуть вони її, найвірогідніше, на користь Бахмута, який став для них інформаційним капканом. Цей капкан організував пригожин, загнавши в нього російську армію».  


Заради хвилини «побєдобєсія» в телевізорі рашисти чинять тут неймовірний спротив, накриваючи наші війська вогнем з усієї наявної зброї. Але, попри це, за даними спікера 26-ї артилерійської бригади Олега Калашникова, українські захисники просуваються вперед метр за метром.


Змінити масштаб обчислювання на кілометри поблизу Бахмута поки що досить складно. З тим, що контрнаступ ЗСУ буде «тривалим і дуже кривавим», погодився голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі.

 

«Наступ українських воїнів «просувається неухильно, свідомо прокладаючи собі шлях через дуже складні мінні поля, 500 метрів на день, тисячу метрів на день, 2 тисячі метрів на день і так далі», — сказав він.


А ось на Південному фронті статистика більш втішна. За червень і кілька днів липня ВСУ звільнили від москалів понад 158 квадратних кілометрів. Йдеться про 9 населених пунктів.

 

Крім цього, українські сили, за даними заступниці очільника Міноборони Ганни Маляр, досягли обмежених успіхів на південь від Оріхова у західній частині Запорізької області.


Водночас російські z-блогери хором повідомляють про небезпеку просування ВСУ на Херсонщині. Вони навіть звернулися до керівників Дагестану, Татарстану, Астраханської області, Краснодарського і Приморського країв з проханням відправити на фронт конфісковані у браконьєрів катери. За їхніми даними, такої послуги вкрай потребують 10 полків і бригад Південного військового округу.


Коментуючи блогерський сигнал про допомогу, речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк порадила окупантам не перейматися серйозно човнами, бо для відпливу на свої болота їм вистачить і надувних матраців.

 

«На даному етапі ця істерія виправдана тим, що наша бойова робота була результативною, — сказала вона. — Ми розбили понад 40 одиниць­ їхніх плавзасобів протягом двох тижнів і продовжуємо цю роботу».