Будемо жити після війни. Український музей сучасного мистецтва представляє у Києві перший масштабний проєкт «Ти як?»

21.06.2023
Будемо жити після війни. Український музей сучасного мистецтва представляє у Києві перший масштабний проєкт «Ти як?»

Гамлет Зіньківський — з Харкова. Серія РГД-22. (Об’єкти надано побратимами. ДВП, олівець, емаль, дерево, 2022).

Зображені сучасними художниками думки і дії періоду повномасштабної війни в одному місці — в Києві в Українському домі — можна встигнути побачити ще до 25 червня у масштабній виставці «Ти як?».

 

На це, на перший погляд, просте запитання на кількох поверхах простору візуальною мовою відповідають понад п’ятьма сотнями своїх робіт у різних жанрах і форматах близько 100 сучасних українських художників та художниць.


Основою виставки є «Архів мистецтва воєнного стану» Українського музею сучасного мистецтва (UMCA), який почав формуватися 24 лютого 2022 року і завершиться в день нашої перемоги. Загалом, ця тимчасова виставка є свідченням відкриття названого закладу.


Мережева музейна інституція нового типу в перспективі складатиметься з автономних музеїв сучасного мистецтва в Києві та регіонах (зокрема, Львів, Полтава, Маріуполь, Крим). Ці підрозділи матимуть спільну колекцію та взаємодіятимуть через цифрову платформу, яка надасть доступ до впорядкованої бази творів українського мистецтва другої половини XX — XXI століть із державних та приватних колекцій.

 

Уже восени нинішнього року обіцяють презентувати цифрову платформу. Інтермедіальна колекція музею міститиме твори мистецтва різних жанрів та медіумів, включно з архітектурою, урбаністикою, кіно, сценічним мистецтвом, предметним та fashion-дизайном, починаючи від 1954 року.


Головним куратором у проєкті «Ти як?» є час, кажуть організатори. Через суб’єктивні переживання митців важливо відрефлексувати досвід українців під час повномасштабного вторгнення росії в Україну та зробити крок до формування картини спільного майбутнього.

 

Проєкт реалізується в рамках програми «Культура пам’яті в повоєнній Україні» (PWMC), що впроваджується ГО «Музей сучасного мистецтва» (ГО МСМ) у партнерстві з Платформою культури пам’яті Минуле/Майбутнє/Мистецтво за підтримки Швейцарії.

 

Співзасновниця музею Ольга Балашова на відкритті проєкту наголосила, що віднині в українського сучасного мистецтва є інституція, яка ним опікується і яка не дасть втратити виражену в мистецтві пам’ять, яку ми, українці, на жаль, втрачали дуже тривалий час.

Богдана Заяць —
про чотири століття
зазіхань росії на Україну.
Фото надане
організаторами виставки.


Образи виставки «Ти як?» — багатоликі й різношарові. У роботах відчувається і розгубленість, і біль, і злість, але найбільше — налаштованість на те, що маємо пережити нашестя російських варварів, пам’ятаючи про їхні звірства у ХХІ столітті.

 

Власне, про це — проєкт, скажімо, «Ягідне. Очевидне» Вероніки Моль. Представлено творчість Богдани Заяць (my_pet_spider), Гамлета Зіньківського, Жанни Кадирової, Тіберія Сільваші та багатьох інших.


«Дивно було бачити музеєфіковані речі, які ще недавно топтав в окопах (сухпаї окупантів і преса), але живемо тут і зараз. Такі  є рефлексії митців, — так відгукується про побачене в Українському домі тележурналіст Мирослав Откович, який після повномасштабного наступу Росії пішов захищати Україну.

 

— Виставка має аж вісім кураторів. Їхні тексти структуровані і концептуальні, в них подекуди більше змісту, ніж несе сама експозиція. Але добре, що так. Важливо, що продовжується процес творчого осмислення колективного досвіду. Все це для того, щоб дати відповідь на запитання, як ми будемо жити після війни. Я б додав — після перемоги. Ми відбуваємось як нація переможців на полі бою, тепер цю естафету мали б перейняти митці.


Світ цікавитиметься Україною все більше і більше. Маємо бути готові дати відповідь усіма можливими і доступними способами. Мистецтво — одна з найбільш ефективних та універсальних мов спілкування зі світом, яка не потребує особливого перекладу.

 

Головне — не забувати сформульовану Василем Стусом тезу: «Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість поєднується з криком його нації».


У межах проєкту «Ти як?» відбуваються лекції, кураторські екскурсії, мистецькі перформанси, заняття з арттерапії. Постійно працює зона вимірювання тривожності від українського стартапу Anima.