Брешуть — і оком не ведуть: як росія розповсюджувала фейки про підрив Каховської ГЕС

14.06.2023
Брешуть — і оком не ведуть: як росія розповсюджувала фейки про підрив Каховської ГЕС

Брешуть — і оком не ведуть. (Колаж ТСН.)

Ще не встигла над зруйнованою Каховською ГЕС піднятися перша хвиля, як кремлівські рупори усім галасливим пулом звинуватили у диверсії Україну.

 

Щоправда, для більш вимогливого до інформації західного світу швидко з’явилася інша версія.

 

Вони припустили, що дамба могла просто не ви­тримати артилерійських обстрілів з обох сторін і самоліквідувалася без чиїхось додаткових зусиль.

 

Подібна розмитість фактів і є основним прийомом рашистської пропаганди, що породжує навколо події якусь паралельну реальність.

 

І чим довше триває війна, тим підступніші стають її творці.

Шоу містифікаторів

Першим на Заході підхопив брехню про причетність України до вибуху Такер Карлсон — давній транслятор рашистських наративів, палкий прихильник Дональда Трампа і найлютіший критик допомоги, яку нам надають США.

 

«Цей терористичний акт, без сумніву, здійснила Україна, — сказав він. — Будь-яка справедлива людина зробила б такий висновок». Із цією упередженою інформацією, не надавши жодних доказів, він дебютував на власному твітер-шоу після того, як був нарешті вигнаний з популярного інформаційного каналу Fox News.


Найбільше Такер Карлсон «прославився» у ході останніх президентських виборів, коли публічно звинуватив компанію Dominion Voting у виготовленні апаратів для голосування, які нібито рахували бали на користь Джо Байдена.

 

Мовляв, саме тому Трамп програв супернику. Власники фірми подали позов на Fox News за фейкову інформацію і відсудили у них майже 800 мільйонів доларів.

 

Скандал вдалося владнати мировою угодою, але неприємний осад після брехні все ж лишився. Таке ж сум’яття вніс Карлсон і у висвітлення американськими ЗМІ трагедії на Каховській ГЕС, оскільки преса з його подачі осідлала улюбленого коника роспропаганди під назвою «не все так однозначно».

 

Зрештою, самі того не бажаючи, а то й умисно, західні журналісти перетворилися на трансляторів відвертого обману москалів.


Наскільки це небезпечно, їм пояснив історик, професор Йельського університету Тімоті Снайдер.

 

«Подавати російські заяви поряд з українськими — несправедливо щодо українців, — написав він. — У цій війні те, що говорили російські речники, майже завжди було неправдою. Дмітрій Пєсков брехав про кожен аспект цієї війни із самого її початку. Отож урахування точок зору обох сторін в даному випадку — це не журналістика. Заяви російських речників про те, що Україна мала до цього якийсь стосунок, потрібно висвітлювати, додаючи конкретні приклади брехливих офіційних заяв з росії щодо України. Їх безліч».


Крім того, Снайдер звертає увагу, що саме росія контролювала відповідну частину дамби, коли та вибухнула. «Це суттєва частина контексту, — вказав він. — Це важливіше за те, що хтось там сказав. Коли розслідується вбивство, детективи думають про знаряддя злочину. У росії вони були. Україна їх не мала».

 

Також Снайдер підкреслив для «супер-об’єктивних» західних ЗМІ деякі більш очевидні моменти: «Армії, що наступають, не підривають греблі, щоб перекрити собі шлях до просування. Армії, що відступають, підривають дамби, щоб сповільнити просування іншої сторони».


Ніби все просто, але там, де працює рашистська пропаганда, автоматично вимикається логіка. Її потрібно вмикати заново з такою самою нав’язливою постійністю.


І ще одна свіженька «деза». Ботоферми кремля нещодавно розповсюдили в мережах інформацію про те, що Національний банк України нібито вимагатиме від банківських установ надавати інформацію про безготівкові платежі громадян за картковими рахунками. Це викликало гучний резонанс у пресі.

 

Рішення НБУ не могли зрозуміти навіть економісти та юристи. Згодом новина була спростована, але гірке відчуття тотального тиску на бідного українця, лишилося, бо саме на це й було розраховане.

Не naspravdi.info

Кремлівські ботоферми часто подають події під власним «соусом», довільно використовуючи представлені відео. Скажімо, на зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві американський сенатор Ліндсі Грем нібито сказав, що «смерть росіян — найбільш вдала в історії інвестиція».

 

Увесь інформаційний простір московії враз вибухнув «ядерним зарядом», наповнюючи скрепні серця праведним гнівом. Насправді ж дві фрази — «росіяни помирають» і «ми ще ніколи не витрачали кошти так вдало», — були сказані паном Гремом у різні моменти розмови з українським президентом. Причому, з прямо протилежним змістом. Але кацапські боти змонтували їх в один відеоряд, викрививши саму суть діалогу.


Ще більше віртуальна кремлівська рать любить топтатися по американській зброї, що надходить до України. В принципі, їхній відчай зрозуміти можна, адже поява на фронті сучасної артилерії швидко розвінчала міфи про космічно-фантастичні ракети від невдахи рогозіна. Особливо постраждала репутація розхвалених «Кинджалів», які дуже старалися, але так і не змогли уразити американський «Петріот».

 

Звісно, на своїх болотах московити не раз поховали усі доправлені в Україну установки ППО, але притомних доказів так і не навели. У їхній віртуальній реальності вже є і цвинтар «леопардів». Причому ці гігантські машини розбиті на такі дрібні друзки, що у формі доказу представлені бути не можуть.


І все ж найбільше дісталося винищувачам-бомбардувальникам F-16. Спочатку «у скабєєвих» усіляко принижували їхні технічні характеристики, порівнюючи зі своїми «СУшками».

 

А коли поява цих літаків в Україні стала реальною перспективою, почали погрожувати прямим конфліктом росії з НАТО. Водночас експерти на московських телевізійних шоу не втомлюються повторювати, що вся бойова авіація США наразі перебуває у такій глибокій кризі, що навіть при великому бажанні «українських кураторів» не зможе долетіти до фронту. Звідки ж тоді цей неприхований страх?


Ще більше фейкороби кремля бояться нашого Головнокомандувача Валерія Залужного. Спочатку його «вбили», потім «тяжко поранили і прооперували», далі відправили на пенсію через неспроможність виконувати свої обовязки, а коли й це виявилося брехнею, оголосили у розшук.

 

З такою ж спритністю кремлівські ботоферми «виключили» з російської реальності генералів Олександра Сирського та Кирила Буданова. Хоча насправді тут немає нічого дивного, адже свою пропаганду московські рупори будують на вигідному (часто брехливому) порівнянні всього російського з ворожим. А тут раптом жодного пристойного козиря в рукаві, бо у списку їхніх «героїв» як не одіозний повар-зек, так шаман-оленяр у дуеті з м’ясником суровікіним.


Новини з фронту — окрема історія, оскільки їх передають у винятково довільній формі і часто з прямо протилежним змістом, аби очорнити ЗСУ. Днями, наприклад, українські артилеристи вдало направили британські Storm Shadow на базу відпочинку «Експрес» у Генічеську. Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що окупанти якраз обідали, тому швидкі карети не встигали вивозити поранених.


Але зовсім по-іншому цю новину повідомив гауляйтер Володимир Сальдо (який теж стоїть у черзі на концерт кобзона). За його словами, ЗСУ запустили ракети на Бердянськ, але потім спеціально перенаправили їх на дитячий табір у Генічеську, де триває оздоровчий відпочинок школярів.

 

Одну Storm Shadow збила російська ППО, а дві інші влучили у ціль. У результаті одна людина загинула і ще одна отримала поранення. Місцеві жителі відверто висміяли цю заяву, оскільки точки дислокації орків не те що діти, а й вуличні собаки обходять десятою дорогою. Ті ж самі містяни повідомили, що після вибуху Сальдо одразу «героїчно» «перенаправився» у більш спокійне місце.

Збурені ТікТоком

На початку гарячої фази війни українські ботоферми, що роками відпрацьовували кремлівські гроші в популярних соціальних мережах, були зачищені або зникли самі. Але їхню гігантську нішу поступово зайняв ТікТок. Цей контент унікальний тим, що сам затягує в інформаційну вирву любителів тієї чи іншої тематики.


Схема досить проста. Алгоритм рахує секунди, протягом яких людина роздумує, відкривати заявлене відео чи «йти» далі. І якщо їй дійсно щось «зайшло», вона автоматично потрапить на підготовлений гачок і сама радо перепощуватиме побачене.

 

Особливою популярністю користується так званий емоційний контент, який вибиває у користувача ґрунт з-під ніг і змушує його не думати, а лише реагувати. Посилює важкі враження від побаченого ціла рота ботів, які залишають під відео обурливі коментарі.


Діє ця технологія фактично безвідмовно. Особливо у випадку з фронтовим сюжетом. І якщо ТікТок-війська кадирова спалилися досить швидко, то більш професійні ролики й досі сприймаються як гірка правда війни, про яку «усі мовчать».


Скажімо, подібне «кіно» було опубліковане в акаунті відомого телеведучого під заголовком «ВСУ покинули своїх у Бахмуті при втечі». Там йдеться про те, що нібито українські військові, рятуючись від обстрілів, залишили напризволяще пораненого товариша.

 

Відео отримало більше, ніж тисячу перепостів, понад 2 мільйони переглядів і купу коментарів, які викликали ще більший гнів, жаль і розпач. Однак сюжет виявився суцільною брехнею.

 

По-перше, варто перейти на акаунт автора контенту, щоб побачити його антиукраїнську позицію. По-друге, на відео не було видно того військового, про якого буцімто говорять герої запису. Незрозуміла також локація події. А те, що лунає українська мова, взагалі не проблема, оскільки будь-який діалог можна вмонтувати у відео і видати як факт.


А рекорд цинізму рашистська пропаганда встановила на темі нескінченних обстрілів українських міст. Причому ця історія дійшла з їхньої подачі до повного абсурду. З одного боку в новинах показують кадри нищівних прильотів по лікарнях, житлових будинках і ТРЦ, викликаючи шалену радість у скрепних росіян.

 

А з іншого, глядачів переконують у тому, що окупанти по мирному населенню обстрілів не ведуть. Мовляв, то все справа рук нацистів ЗСУ.


Парадокс ситуації полягає в тому, що обидві версії сприймаються як чиста правда не лише російськими, а й подекуди українськими користувачами новин. У тому ж таки Маріуполі чимало місцевих жителів і досі вірять, що авіабомбу на їхній театр скинули «укронацисти», і саме вони вщент зруйнували місто.

 

У такий же спосіб вводять в оману мешканців звільнених частин Херсонщини та Харківщини. І є свідчення, що перевірена технологія частково потрапляє в ціль.