На Ролан Гарросі перемогли головні фаворити, а українки суттєво піднялись у рейтингу

14.06.2023
На Ролан Гарросі перемогли головні фаворити, а українки суттєво піднялись у рейтингу

Після чвертьфіналу РГ-2023 Еліна Світоліна повернулась у топ-100. (Фото: Великий теніс України.)

Головний турнір ґрунтової частини тенісного сезону — Ролан Гаррос — дійшов кінця, і його тріумфаторами стали ті тенісисти, яким давали найбільше шансів, — Іга Швьонтек та Новак Джокович.


Лідерка світового рейтингу Швьонтек у Парижі захищала не лише звання чинної чемпіонки, а й статус першої ракетки планети — і з обома завданнями впоралась на «відмінно».

 

На шляху до фіналу полячка не програла жодного сету, здолавши, зокрема, і українку Лесю Цуренко, котра через проблеми зі здоров’ям не змогла дограти матч четвертого кола за рахунку 1:5 у першому сеті.


За всіма прогнозами експертів, суперницею Іги у боротьбі за чемпіонський трофей та статус лідерки табеля про ранги мала б стати скандальна білоруска Аріна Сабалєнко, яка, як і всі представники рф і рб, виступає у нейтральному статусі.

 

А українським фанатам тенісу, без сумніву, хотілося б бачити на вирішальних стадіях Еліну Світоліну, котра стрімко повертається на найвищий рівень після декрету.

 

Попри рівну боротьбу в поєдинку 1/4 фіналу з Сабалєнко, Еліна все ж поступилась — 4:6, 4:6. Матч українки проти представниці Білорусі, як і у випадку з Мартою Костюк, знову закінчився скандалом: Світоліна не зрадила позиції і відмовилась тиснути Аріні руку, та ж навмисно підійшла до сітки, прекрасно розуміючи, що такого жесту не буде, спровокувавши трибуни на свист на адресу Еліни.


Але українка на свист не зважає і від своїх принципів відмовлятись не збирається. «Я чітко дала зрозуміти, що рукостискання не буде. Щодо свисту трибун? Я не долар, щоб усім подобатись. Я не буду змінювати свою позицію і захищатиму інтереси своєї країни», — заявила Світоліна.


Мрії ж Сабалєнко про фінал сенсаційно розбила чешка Кароліна Мухова, яка зуміла відігратися з 2:5 у вирішальному третьому сеті. У дебютному для себе фіналі «мейджора» Кароліна нав’язала боротьбу титулованій Швьонтек, навіть виграла сет, але все ж програла.

 

Іга ж тепер по праву може носити титул «королеви ґрунту», адже три з чотирьох останніх РГ виграла саме вона. Загалом у колекції полячки тепер чотири трофеї із серії «Великого шолома».


Високі результати Світоліної та Цуренко дозволили їм суттєво покращити свої справи у табелі про ранги. Еліна, яка ще два місяці тому не мала рейтингових балів, уже посідає 73-тє місце, і слід очікувати на подальший підйом, адже їй цього року не доведеться захищати залікові бали. Леся ж уперше за чотири роки повернулась у топ-50 — цього тижня вона 45-та.


А в чоловічій сітці обійшлося взагалі без сюрпризів: за відсутності травмованого «короля ґрунту» — 14-разового чемпіона РГ Рафаеля Надаля — титул у фіналі розіграли представник «великої трійки» Новак Джокович і минулорічний фіналіст, норвежець Каспер Рууд. Каспер програв і цього разу — 6:7, 3:6, 5:7, а Новак увійшов в історію — тепер у нього рекордні 23 «шоломи».

 

Натомість у Надаля, який цього року навряд чи повернеться на корт, залишається 22 титули. Ще один бонус для серба — він знову піднявся на першу сходинку в рейтингу АТР.