НОВИНИ ПЛЮС

26.10.2018

У відставку

Кабінет Міністрів України затвердив проекти Указу Президента про звільнення чотирьох голів обласних державних адміністрацій. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 24 жовтня.
Йдеться про відставку голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка, який очолює область із вересня 2014 року.
 
Без портфеля залишився і голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. Він очолював Буковину з лютого 2015 року. Буде звільнено очільника Луганської обладміністрації Юрія Гарбуза, який був призначений на цю посаду у квітні 2016 року. Своєї посади позбувся і голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган, який керував краєм із жовтня 2016-го.
 
Також Кабмін погодив призначення на посаду «губернатора» Київської області Олександра Терещука, який наразі є першим заступником голови Одеської облдержадміністрації. Серед нових голів ОДА і голова Черкаської обласної ради Олександр Вельбівець. Уряд схвалив проект указу Президента про призначення його очільником Черкаської облдержадміністрації. 

Корупція як гальмо

Українці вважають, що розвиватися Україні найбільше заважає корупція, про це свідчать результати нещодавнього опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.
 
На думку українців, найбільшою проблемою, що заважає розвитку нашої країни, є корупція — це зазначили 79% респондентів.
 
Війну на Донбасі вважають гальмом розвитку країни 55% опитаних.
 
Ще серед головних причин назвали олігархічне засилля в економіці (32%) та відсутність професіоналів у владі (30%), популізм політиків (16,5%) та міграцію, виїзд праце­здатного населення з країни (12%).
 
Опитування 2 тис. 41 респондента віком від 17 років соціологи проводили в усіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Знеструмлені 146 населених пунктів 

Через дощі та сильні пориви вітру в Україні у ніч із 24 на 25 жовтня масово спрацювали системи захисту ліній електропередач — і були знеструмлені 146 населених пунктів, повідомила Державна служба з питань надзвичайних ситуацій.
 
Негода розгулялася у дев’яти областях. Без світла залишилися 60 сіл на Вінниччині, 29 — на Львівщині, 18 — на Тернопільщині, 14 — на Чернігівщині, 7 — на Івано-Франківщині, 6 — на Луганщині, 5 — на Закарпатті, 4 — на Донеччині, 3 — на Волині.
 
Ремонтні бригади обленерго відновлюють електропостачання.
 
Тим часом прохолодна та вітряна погода — по всій Україні. У більшості областей — дощі, а в Карпатському регіоні вже випав мокрий сніг.