Перемагають не завжди «кращі»: французи вдруге в історії стали володарями Кубка світу

17.07.2018
Перемагають не завжди «кращі»: французи вдруге в історії стали володарями Кубка світу

Через 20 років після виграшу домашнього «мундіалю» французькі футболісти знову здобули Кубок світу. (Фото з сайта dfb.de.)

Після несподіваної поразки у домашньому фіналі Євро-2016 наставник французів Дідьє Дешам заявив, що «галли» зроблять усе можливе, щоб тріумфувати на «мундіалі».
 
І «ле бле» таки вдалося реабілітуватися перед фанатами — у надрезультативному матчі за титул чемпіона світу «сині» здолали хорватів.
 
А Дешам, до речі, став лише третім фахівцем в історії (після бразильця Маріо Загалло та німця Франса Беккенбауера), яким удавалося вигравати ЧС і в якості гравця, і в якості тренера.
 
Хорвати ж після героїчного «плей-оф» (дві перемоги у доданий час і одна — у серії пенальті) намагалися створити подвиг і у фіналі, але «картатих» підводила втома, а в деяких моментах їм відверто не щастило. 
 
Так, на старті зустрічі саме підопічні Златко Далича мали перевагу, проте пропустили після автоголу Манджукича. А після того, як зрівняли рахунок, знову стали жертвою обставин — арбітр, скориставшись системою VAR, зафіксував гру рукою у штрафному та поставив пенальті. 
 
Неоднозначний 11-метровий, зрештою, вирішив долю фіналу — хорвати були психологічно надломленими, а у французів Мбаппе і Погба майстерно відзначились після швидких контратак. Гол усе того ж Манджукича після помилки голкіпера «півнів» Льоріса лише врятував «червоних» від розгрому.
 
Таким чином, французи стали чемпіонами світу вдруге у своїй історії, а хорвати виграли дебютне «срібло».
 
На спірному пенальті робили акцент після гри засмучені хорвати. Зіркові хавбеки Лука Модрич та Іван Ракитич сказали, що їх здивувало рішення арбітра. А їх тренер Златко Далич наголосив: «У фіналі ЧС такі пенальті не ставлять. Нам не вистачило удачі, яка нам допомагала протягом усього турніру. Але друге місце — історичний для нас результат, тому ми їдемо додому з високо піднятою головою».
 
Капітан «картатих» Модрич став найкращим гравцем чемпіонату, але він цій нагороді не дуже й радий: «Ми грали добре, були кращими на полі. Але кращі команди не завжди перемагають. Чи підняла мені настрій нагорода MVP турніру? Звісно, ні! Все, до чого я прагнув, — перемога Хорватії».
 
Не залишились без індивідуальних призів і представники французької збірної — 19-річний Кіліан Мбаппе став найкращим молодим гравцем. Юний нападник, до речі, став лише другим «тінейджером», який забивав у фіналі ЧС — після легендарного Пеле.
 
А «золоту рукавичку» найкращого голкіпера до бронзової медалі додав Тібо Куртуа — бельгійці у матчі за третє місце були сильнішими за англійців.
 
Єдина втіха для команди з Туманного Альбіону — 6 голів та «золота бутса» їхнього бомбардира Гаррі Кейна. Щоправда, п’ять його м’ячів залетіли у ворота скромних Тунісу і Панами, у «плей-оф» же 24-річний форвард відзначився лише одного разу — з пенальті.
 
Не обійшлося й без скандалів — у середині фінального матчу на поле вибігли учасники руху Pussy Riot: таким чином вони провели акцію «Міліціонер береться до Гри», вимагаючи свободи політв’язням та припинення незаконних арештів. 
 
Активістів затримали та склали адмнінстративні протоколи — за «порушення правил поведінки глядачів під час офіційних спортивних змагань» та «незаконне носіння одягу з символікою дер­жавних воєнізованих організацій, правоохоронних або контролюючих органів». Згодом у мережі з’явилося відео  з відділку поліції, де правоохоронець, який спілкувався із затриманими, пошкодував, що «зараз не 37-й рік». 
 
До речі, в церемонії роздачі нагород брали участь президенти Росії Володимир Путін, Франції — Емануель Макрон, Хорватії — Колінда Грабар-Кітарович та очільник ФІФА Джані Інфантіно, котрий, до слова, не раз заявляв, що «футбол — поза політикою». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Фінал. Франція — Хорватія — 4:2 (Манджукич, 18 (у свої ворота); Грізманн, 38 (пен.); Погба, 59; Мбаппе, 65 — Перішич, 28; Манджукич, 69).
Матч за третє місце. Бельгія — Англія — 2:0 (Меньє, 4; Азар, 82).