Цінителям грибних витребеньок: рецепти до посту

28.03.2018
Цінителям грибних витребеньок: рецепти до посту

Грибні страви у піст і не лише — смачні. (Фото з сайта probux.ho.ua.)

Недільний ранок видався нарешті справжнім весняним, і ноги самі понесли на базар — і погодою насолодитися, і побачити, що нині «котирується» у торговельних рядах.

 

Було би бажання, подумалося, а готувати є з чого, причому корисні й вітамінні страви, бо початок весни — ще той авітамінозний чинник.

 

Буряки, морква, квасоля, гарбуз, капустяне царство, картопля, ріпа, дайкон — неначе щойно з грядки, і вміють же люди зберігати!

 

— Почім гриби? — запитує дівчина в продавця, який якраз розвантажує коробки з дуже симпатичними тугими картузиками печериць. — По 44 гривні.

Ціна трошки «кусається», але печериці мають чудову властивість: їх на кілограм треба чимало.

Тому з кілограма можна приготувати кілька страв і нагодувати всю родину, причому дуже смачно.

От усі вищеперераховані овочі, і не лише овочі, а й крупи, присмачені грибами, дуже виграють у смаку і зовсім нівелюють відсутність м’яса: їси — і ще хочеться, і про м’ясо й не згадується.

Їж капусняк iз грибами

Якщо цього посту ще не готували капусняк із грибами, є чудова нагода потішити і себе, і родину цією смачною українською стравою.
 
Капусняки — загалом чудовий варіант страв, які по праву називаються першими, хоча за ситністю можуть слугувати «два в одному»: і першою, і другою стравами. 
 
Отож, щоб приготувати капусняк із грибами, потрібні насамперед гриби — або 300 г свіжих, або 30 г сушених. Із сушеними страва матиме літній смак і дуже нагадуватиме про зелений ліс.
 
А ще треба 400 г квашеної капусти, 3 картоплини, морквина, цибулина, пастернак, селера (невеличкій), 2 столові ложки олії, трошки цукру, сіль і перець до смаку, лавровий лист, зелень. 
 
Гриби замочити, проварити, помити і нашаткувати (відвар ще знадобиться, не виливайте). Квашену капусту відтиснути, потушкувати, додаючи до неї грибний відвар і цукор.
 
У решту грибного відвару вкинути картоплю (звісно, почищену і нарізану), довести до кипіння, додати капусту, гриби, злегка обсмажені шматочки моркви, пастернаку, селери і цибулі й варити до готовності.
 
Потім додати спеції і посолити. Нехай іще кілька хвилин провариться, поки будемо кришити зелень. Із нею і подавати. 

Запіканки-забаганки

Запіканки — гідні конкуренти пирогам. Як і пироги, їх усі люблять, але не всі беруться готувати: або довго, або заморочливо. Але це зов­сім не так.
 
Запіканка — це страва, яку, спікши раз, будеш пекти і пекти, бо зрозумієш її просту логіку сходу.
 
Ось, приміром, її можна вловити на прикладі однієї з найсмачніших запіканок: картопляної з грибами. 
 
Потрібно буде зробити лише два кроки: приготувати картопляне пюре і начинку. Для пюре знадобиться: 5-6 картоплин, спеції за смаком (сіль, перець, половина чайної ложки чебрецю, столова ложка лимонного соку.
 
Для начинки: 400 г печериць, цибулина, 2 зубці часнику, 4 столові ложки оливкової олії, спеції і зелень за смаком. 
 
Картоплю почистити, відварити в підсоленій воді і потовкти з оливковою олією та спеціями. Цибулю обсмажити кубиками, додати подрібнені гриби і часник.
 
Тушкувати приблизно 5 хвилин, посолити і поперчити. На дно дека викласти гриби, зверху розподілити пюре і скропити оливковою олією.
 
Відправити в духовку на півгодини при температурі 180 градусів. Вийняти з духовки, злегка остудити, а подавати присипану подрібненою зеленню. 

Плов із секретом

Або з печерицями. Дивна властивість грибів у кожній страві мати неповторний смак у плові проявляється особливо. 
 
На склянку рису потрібно 400 г печериць, цибулина, морквина, 2 зубці часнику, сіль, перець, куркума. 
 
Моркву почистити і натерти на крупній тертці, цибулю подрібнити. У банячку розігріти олію, обсмажити в ній цибулю і додати моркву і гриби.
 
Нехай протушкуються 5 хвилин, потім посолити і поперчити.
 
Промити рис і висипати його до інших інгредієнтів у банячок, додати трохи куркуми.
 
Залити все водою, щоб вона на один сантиметр була вище рису. Коли вода википить, додати подрібнений часник і тримати плов на повільному вогні ще 10 хвилин
 
. Як і більшість страв, смакуватиме з подрібненою зеленню. 
 
Піст помалу завершується. І серед безлічі його плюсів — корисні й пісні страви, які ми разом навчилися готувати і яких буде хотітися не лише в піст. Смачного!