На Тернопільщині селяни несподівано знайшли майже столітні церковні дзвони

17.01.2018
На Тернопільщині селяни несподівано знайшли майже столітні церковні дзвони

Знайдені під землею дзвони. (Фото із сторінки спільноти Koropets.in.ua у Facebook.)

Дуже символічний подарунок отримали під старий Новий рік жителі смт Коро­пець Монастириського району на Тернопільщині (мальовниче селище біля Дністра, найбільш відоме своїм дендропарком, палацом графів Бадені  та культурно-кулінарним фестивалем «КоропФест»).
 
За повідомленням спільноти Koropets.in.ua в мережі Facebook, там знайшли майже столітні церковні дзвони, які безрезультатно шукали впродовж багатьох попередніх років.
 
Відлиті вони були, згідно з написом, у 1922 році для місцевого храму Святого Миколая, який атеїстична радянська влада знищила в середині 60-х.
 
Переповідають, що руйнували храм по-бузувірському, за допомогою трактора, бульдозера та пожежної машини.
 
І що стався при цьому трагічний випадок — трос, що ним стягували хрест із купола, раптом обірвався і вдарив чоловіка, що сидів за кермом трактора, просто в обличчя, вибивши йому око...
 
Дзвони, що є однією з найбільших цінностей будь-якого храму, тоді встигли заховати — як тепер виявилося, зовсім  недалеко від колишньої зруйнованої церкви, але місце чомусь надовго залишилося таємницею. Виявили його цілком випадково, але досить символічно.
 
Представники місцевої Церкви християн віри євангельської вирішили допомогти самотній вдові провести воду до будинку.
 
Як розповідає на розміщеному у Facebook відео сама ця жінка, довго вирішувала, де саме прокладати траншею, відтак за порадою пастора зупинилися на ділянці, де згодом і викопали з-під землі два дзвони — великий і малий.
 
Тепер у селі кажуть, що то сам Всевишній людям підказав. Як складеться подальша доля «миколаївських» дзвонів, наразі невідомо.