Польща відзначила тернопільського вченого за дослідження проблем нелегальної міграції

05.12.2017
У непростий нинішній період українсько-польських відносин, складності якого радісно вітаються і роз­дмухуються ворогами обох держав, по-хорошому символічною видається подія, що відбулася минулої п’ятниці в Посольстві Республіки Польща в Києві.
 
Там урочисто оголосили і привітали переможців уже ХІ конкурсу імені Єжі Гєдройця — відомого польського публіциста та громадського діяча, який був активним прихильником польсько-української співпраці та противником взаємних територіальних та інших претензій.
 
Одну з двох других премій за результатами цьогорічного конкурсу отримав молодий учений із Тернополя — випускник історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету та Програми подвійних дипломів ТНПУ і Академії імені Яна Длугоша в Ченстохові (Польща) — Сергій Гуменний.
 
Таку високу оцінку отримала його магістерська дисертація на тему «Нелегальна міграція на українській ділянці польсько-радянського кордону в 20-30-х роках ХХ століття», в основу якої ліг аналіз архівних документів та публікацій тогочасних західноукраїнських й емігрантських періодичних видань.
 
Найвищу нагороду було присуджено представниці Львівського національного університету Маріанні Пиріг за докторську дисертацію «Український ліворадикальний рух у Польщі в 1919—1929 рр.».