І настрій, і здоров'я: як заняття спортом покращують життя

12.09.2017
І настрій, і здоров'я: як заняття спортом покращують життя

Заняття спортом — перевірений спосіб подолати депресію. (Фото з сайта Відомості.UA.)

У людей, які не лінуються займатися спортом, і настрій, і самопочуття, і здоров’я кращі, ніж у тих, хто в спортзал не ходить категорично.

 

Здається, це аксіома, яка не потребує доведення.

 

Фізична активність, навіть незначна, допомагає тілу підбадьоритися, а психіці — відпочити: коли людина зайнята вправами або досягненням конкретної мети, як, наприклад, дістатися фінішу під час стометрівки або потрапити в ціль при стрільбі з лука, їй ніколи перейматися колишніми невдачами або «катастрофічними» проблемами на роботі.

 

Крім цього, спорт допомагає загартувати силу волі, підвищити самооцінку і опірність стресам, дозволяє стати мотивованим і працездатним, повернути внутрішню рівновагу.

 

Лікарі кажуть: деякі види спорту можна використовувати як терапію для роботи над власними емоційними проблемами, і заодно позбутися зайвих кілограмів та підкачати м’язи.

Стрес: допоможе плавання і йога

Негативні емоції укупі з проблемами можуть зіграти з організмом злий жарт і здатні вивести з ладу мало не кожного. Позбавлятися стресу можна як самому, так і в групі.
 
Головне, аби обрана активність приносила радість і задоволення.
 
Плавання або аквааеробіка стануть тут у пригоді. Тиск води і температурні фактори врівноважують процеси гальмування і збудження в корі головного мозку.
 
Після занять у басейні людина стає більш урівноваженою і спокійною, емоційне напруження поступово спадає. 
 
Добре гамує стрес заняття кінним спортом. Тварини самі по собі — один iз найкращих антидепресантів, а їзда верхи на коні — запорука відмінного самопочуття і позитивних емоцій. Додатковий плюс — під час тренувань задіяні абсолютно всі групи м’язів.
 
Помічною є також йога. Заняття нею допомагає розслабитися і зосередитися, упорядкувати думки, викинути з голови зайві турботи та нервування. 

Гімнастика для самодисципліни

Для тих, у кого впевненість у власних силах і можливостях залежить від схвалення з боку інших людей, відчувати напливи розчарувань у собі — майже така ж звична річ, як і дихати.
 
Але ж думка оточуючих може змінюватися десятки разів на день, ось тільки відновити баланс залежній людині щоразу дедалі складніше. У чому ж шукати силу і підтримку?
 
Подолати цей психологічний комплекс допоможе стрільба з лука. Крім фізичної сили, витривалості і стабільної техніки, для досягнення хороших результатів у цьому виді спорту потрібні стриманість, упевненість і спокій.
 
Можна також спробувати кросфіт. Крім доброї фізичної форми, цей вид тренувань розвиває якості борця — силу, впевненість, спритність, витривалість.
 
Комплекс вправ складений так, що тренування мотивує на нові досягнення і допомагає боротися зі слабкостями.
 
Ці заняття складні самі по собі, тому зважитися на них — це вже виклик собі. 
 
Ще один дієвий рецепт: тай-бо. Не чули про такий? Ідеться про поєднання технік бойових мистецтв, боксу і танцю для опрацювання всього тіла.
 
У залі немає ні боксерських груш, ні супротивника, на якому можна відпрацювати удари. Всі вороги тут — віртуальні, які засіли у вас в голові.
 
Заняття дають вихід негативним емоціям і комплексам, а впевненість у собі тільки підвищується.
 
Покращує загальну фізичну форму, дає зрозуміти можливості свого тіла гімнастика. Навчаючись ставити цілі і справлятися з поразками, розвиваються навички тайм-менеджменту, самодисципліна і рішучість.

Гнів: подумайте про айкідо

Як стверджують психологи, гнів — емоція корисна, оскільки допомагає реагувати на ситуацію і знаходити швидкі рішення, але дуже небезпечна, адже в гніві можна і образити, і стосунки зіпсувати і взагалі — накоїти біди.
 
Тому вдихніть глибше і запам’ятайте — куди вам точно не потрібно, так це на бокс: якщо випустити пар, побивши грушу, і зможете, то користь від цього заняття буде нетривалою.
 
Людині, яка часто дратується і злиться, найкраще підійдуть східні єдиноборства — так свій гнів можна навчиться скерувати в мирне русло, прийняти і контролювати.
 
Тут можна подумати про айкідо. Відмінна риса цієї практики — відсутність агресії і насильства. Головна ідея айкідо звучить так: «Зверни агресію супротивника проти нього самого».
 
Айкідо допомагає розвинути такі якості, як упевненість у собі, виваженість, доброту.

Сумно? Ідіть на батут!

Сумно буває кожному, і сумувати — навіть корисно, але в міру. Якщо відчуваєте, що хандра починає накривати вас і депресія майже на порозі, почніть діяти.
 
Кращі види спорту для боротьби із сумом — командні або групові, де потрібно багато рухатися. Наприклад, зумба.
 
Цей вид фітнесу називають «танцем щастя». Це своєрідна суміш аеробних вправ і танцювальних рухів під енергійну латиноамериканську музику. В такій атмосфері точно не сумуватимете. 
 
Зверніть увагу на волейбол. Сконцентрованість на тому, щоб не впустити м’яча на землю, роблять волейбол одним із кращих способів боротьби з сумом.
 
Ще можна поскакати на батуті, це підніме настрій і життєвий тонус, не дозволить упасти в депресію. А заодно поліпшить координацію рухів і зміцнить хребет.
 
Бадмінтон змушує багато рухатися і взаємодіяти. Це досить активний, але водночас розслаблюючий вид фізичного навантаження. Додатковий плюс бадмінтону — розвиток координації, швидкого мислення, гімнастика для очей.

Стрибки з парашутом — не метод долати страх

Найменш прийнятний спосіб боротися з власними фобіями — стрибати з парашутом або літати на параплані, кажуть психологи.
 
Адже ваші тривоги при таких радикальних підходах можуть тільки посилитися. Кращі види боротьби зі страхами — це ті, які тільки зміцнюють ваше уявлення про безпеку.
 
Наприклад, скелелазіння. Воно допоможе навчитися контролювати страх і не сходити з наміченого шляху, а рівень внутрішнього потенціалу на заняттях тільки зміцнюється.
 
Альпінізм допомагає стати сильнішим перед впливом зовнішніх обставин і тиском буденного життя.
 
Звісно, спорт — не панацея. Можливо, фізична активність не рятує від усіх психологічних проблем.
 
Але фахівці стверджують, що заняття спортом допомагають людині змінити уявлення про себе.
 
Завдяки регулярній фізичній активності людина стає впевненiшою в собі, зібранішою, «приводить до ладу» стосунки з іншими людьми. І пам’ятайте: почати займатися спортом ніколи не пізно. Головне — бажання робити це регулярно.