У Львові почнуть сортувати сміття: влада вже готується підвищити тарифи на вивезення

04.08.2017
У Львові почнуть сортувати сміття: влада вже готується підвищити тарифи на вивезення

Бачок жовтенький біля хати.

Львів відновлює сортування сміття. ОДА оголосила, що з початку серпня всі перевізники ТПВ у  місті повинні сортувати сміття. Хто не послухається — каратимуть.
 
Курує процес Львівська облдержадміністрація, котра місяць тому перебрала від міста повноваження щодо вивезення й утилізації сміття.
 
Щоправда, на профільній нараді у департаменті розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської облдержадміністрації, що відбулася у четвер, зазначалося, що сортувальна програма була запущена ще три роки тому, одначе не працювала.
 
Отож від 1 серпня поточного року її запустили вдруге. Про це повідомив директор департаменту Назарій Романчук.
 
За словами чиновника, вже опрацьовано всі логістичні схеми, згідно з якими функціонуватиме система сортування: «Перевізники встановили додаткові контейнерні майданчики. На сьогодні є 1 тис. 648 контейнерів для роздільного збору відходів».
 
Хоча наразі не в усіх районах Львова. Обіцяють завезти і встановити «профільні коробки» найближчим часом. Відсортовуватимуть папір, скло і пластик.
 
Уся вторсировина йтиме на переробні підприємства, з якими вже укладено відповідні угоди.
 
Також згаданий департамент звертається до львів’ян із проханням бути свідомими —  ретельно сортувати непотріб, позаяк відновлення системи сортування знизить кількість ТВП, які зараз продукує Львів, відповідно, зменшить навантаження на полігони, що є в області та за її межами.
 
З метою пропаганди сортування сміття навіть обіцяють запустити спеціальну освітню кампанію у садочках та школах та всіляко популяризувати її у ЗМІ.
 
Поки що у Львові не перед­бачено бонусів за сортування сміття для населення. Проте через рік чиновники обіцяють подумати і домовитися з перевізниками про зменшення вартості послуг для тих громадян, які сортують ТПВ. 
 
А ще містян просять бути пильними — у  разі виявлення факту скидання перевізниками твердих побутових відходів iз різних контейнерів в одну вантажівку просять повідомляти у департамент розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА (2761794) або телефонувати на гарячу лінію області (112) — порушників каратимуть (розриватимуть із ними угоди).   
 
І поки місцеві пристосовуються до сортування, міська рада хоче збільшити тарифи на вивезення сміття.
 
Нові тарифи можуть затвердити на сьогоднішньому засіданні виконкому Львівської міської ради. Очікується, що рішення набуде чинності з 1 вересня. 
 
Водночас голова фракції партії УКРОП у Львівській міській раді Ігор Телішевський уже оприлюднив проект рішення виконкому, де вказано нові тарифи за вивезення тонни сміття для кожної з категорій споживачів і кожного з шести операторів ринку.
 
Якщо порівняти чинні тарифи для населення з проектом рішення, то випливає, що ціни на вивезення сміття виростуть приблизно вдвічі.