Подарунок ВМС: після 17 років простою відновили знаменитий катер «Чигирин»

20.06.2017
До 25-річчя Військово-Морських сил України держава зробила морякам подарунок, виділивши на реконструкцію катера «Чигирин» понад 3,5 млн. гривень.
 
Свого часу цей катер простояв у ремонтних доках Криму 17 років, а в 2014 році, після початку російської інтервенції в Україну, судно навіть захопили окупанти (щоправда, пізніше як непридатне для використання його повернули українській стороні).
 
Майже три місяці судноремонтники робили все можливе й неможливе: в катері повністю замінили паливну систему, двигун та відновили побутову частину.
 
«Додали чимало оснащення, а також поставили нові радіостанції. Дуже багато було вкладено і сил, і грошей», — розповідає моторист Олександр Дерновий.
 
Тепер «Чигирин» знову в строю, а його головним призначенням наразі є відпрацювання навичок майбутніх флотських офіцерів, курсантів i ліцеїстів.
 
Невдовзі перші 28 курсантів, яких днями посвятять у моряки, вирушать на учбовому катері «Чигирин» у закордонне відрядження до портів Румунії і Болгарії.
 
Нагадаємо, що «Чигирин» (U540, а до 1992 р. УК-96) — українське навчальне судно Академії ВМС України, побудоване у часи СРСР на верфі «Вісла» 20 грудня 1984 року у Гданську (Польща).
 
Катер входив до складу суден забезпечення Чорноморського вищого Військово-Морського училища ім. П. С. Нахімова.
 
Навчання моряків у радянські часи потребувало значної кількості штатної техніки.
 
Зважаючи на те, що у 1980-ті роки йшло переозброєння ВМФ СРСР, тож забезпечити випуск техніки власними силами було неможливо, саме тому було прийнято рішення про замовлення в Польщі 21 навчального судна проекту «УК».
 
За весь час експлуатації судно використовували як навчально-тренувальне для відпрацювання навичок майбутніх моряків. Із 1996 року його використовували ще й як плавучу казарму для матросів.
 
Під час розподілу Чорноморського флоту в 1997 році судно передали ВМС України, де воно отримало нову назву — «Чигирин». 
 
Над катером, відповідно до указу Президента України від 27.09.2010, встановлено шефство з боку Чигиринської районної державної адміністрації.