Нова схема економії: у Харкові стартував пілотний проект з утеплення будинків

13.06.2017
Харків увійшов до майже 40 українських міст, що перемогли у конкурсі проекту Агентства міжнародного розвитку (USAID) «Муніципальна енергетична реформа в Україні».
 
У ході його реалізації, фахівці агентства мають обстежити відібрані місцевими чиновниками будівлі й зробити розрахунки щодо економного використання теплових ресурсів.
 
«Ми запропонували кілька типових будинків у п’ять, дев’ять, дванадцять і шістнадцять поверхів, що найбільш поширені у Харкові і де встановлено загальні прилади обліку тепла, — повідомив директор департаменту житлового господарства міськвиконкому Роман Нехорошков.
 
— По завершенню роботи американські колеги запропонують нам проект, суть якого полягає у тому, аби модернізувати житлові будинки для отримання максимального ефекту економії теплових і енергоресурсів. Якщо результати нас влаштують, то далі ми будемо займатися утепленням будинків уже власними силами». 
 
Аналогічні дослідження американські фахівці провели вже в 27 містах України.
 
Йдеться про енергоаудит адміністративних і житлових будівель, що вважаються найбільш енергоємними, з точки зору використання комунальних послуг.
 
На основі проведеного моніторингу муніципалітети отримають до кінця року конкретні рекомендації для кожного об’єкта.
 
Тобто у містах з’явиться розуміння того, який саме об’єм ресурсів можна заощадити після виконання запропонованих заходів і як швидко повернути вкладені інвестиції.