По всій Україні: Садовий відчайдушно намагається прилаштувати львівське сміття

08.06.2017

Прилаштувати непотріб на Тернопіллі

Днями у ЗМІ з’явилася інформація про те, що постійна комісія інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міськради погодила проект договору між КП «Львівспецкомунтранс» та ТОВ «Європейський екологічний альянс» про спільну діяльність із будівництва об’єкта для тимчасового складування твердих побутових відходів.
 
При цьому, власне, на облаштування ділянки планують виділити 12,7 млн. грн.
 
Водночас, як слідує з наведеної у публікації інформації, Львів упродовж року зможе безкоштовно звозити туди  пресовані відходи в обсязі 200 тисяч тонн.
 
Найцікавiшим є те, що згадана ділянка, а саме полігон площею 6 га, розташована у селі Миролюбівка Тернопільського району.
 
За словами начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуарда Ференца, згадана земельна ділянка на праві постійного користування належить Тернопільській міській раді, і на яких підставах Львівське КП укладає угоду з фірмою — ТОВ «Європейський екологічний альянс», до кінця незрозуміло.
 
«У 2009 році Тернопільською міською радою було розроблено робочий проект «Об’єкт тимчасового складування твердих побутових відходів із використанням технології пресування у тюки, вкриті герметичною оболонкою на території Миролюбівської сільської ради Тернопільського району». Даний проект отримав позитивний висновок Державної екологічної експертизи. Цю ділянку, справді, можна використовувати під складування твердих побутових відходів — потрібно лише провести деякі підготовчі роботи», — пояснює Едуард Ференц.
 
Нагадаємо, свого часу мер Львова Андрій Садовий звертався до голови Тернопільської ОДА Степана Барни з проханням прийняти на захоронення побутові відходи.
 
Однак, після консультацій із представниками органів місцевого самоврядування та громадськістю Тернопільщини, Степан Барна поінформував міського голову Львова про відсутність такої можливості.
 
Також слід зазначити, що факти несанкціонованого завезення львівського сміття на територію Тернопільської області були неодноразово зафіксовані відповідними службами.

Кидай де бачиш!

На Прикарпатті перевізники знову незаконно скидають посеред доріг львівське сміття, хоча вперше «чужі» відходи тут помітили ще навесні.
 
Зокрема, у селі Руда Рогатинського району сміття висипали посеред дороги.
 
Частково люди самі все прибрали, проте деякі папірці на місці згарища свідчать про львівське походження вантажу.
 
Нещодавно аналогічний непотріб виявили неподалік села Конюшки Рогатинського району, а на початку березня багатотонна вантажівка зi сміттям загрузла посеред Бурштинського полігону.
 
Нагадаємо, раніше Львівська міська рада намагалася домовитися з Калушем.
 
Проте калушани відмовили у захороненні львівських відходів.

Сміття є — проїзду нема

Львів’янам, під чиїми вікнами купи сміття ростуть із кожними днем, урвався терпець.
 
Днями жителі вулиці Княгині Ольги з восьмої ранку безперервно ходили пішохідним переходом.
 
Таким чином вони протестували проти того, що з їхньої околиці вже майже два місяці не вивозять сміття.
 
До протестувальників приїхав голова Франківської районної адміністрації Тарас Гнида.
 
Він пообіцяв, що сміття вивезуть упродовж наступних 24 годин.
 
Незабаром після цього протестувальники розійшлися.
 
За даними поліції, акція впройшла без інцидентів.
 
До подібних дій вдалися і на вулиці Варшавській.
 
Перекриттям дороги люди вимагали прибрати сміття з вулиці Плужника (бічна Варшавської).
 
На четвертій годині протесту таки приїхала сміттєзбиральна техніка і почала вивозити непотріб.
 
Представників влади протестувальники так і не дочекались.

Хто відповідатиме? Новий посадовець

Днями, відповідно до розпорядження мера Львова Андрія Садового, у місті з’явився новий директор департаменту з питань поводження з ТПВ (тверді побутові відходи. — Авт.) — Іван Рудницький.
 
Рішення про створення департаменту з питань поводження з ТПВ було ухвалено ще 6 квітня на сесії Львівської міськради.
 
У складі департаменту буде управління оперативного поводження з твердими побутовими відходами та управління розвитку системного пово­дження з відходами.
 
Також у підпорядкуванні департаменту буде ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Львівспецкомунтранс».