На Донбасі триває добова "тиша" з нагоди Дня захисту дітей

02.06.2017
У штабі АТО констатують, що станом на четвер бойовики здебільшого дотримувалися погодженого раніше добового «режиму тиші» в зоні проведення АТО. Так званий день тиші було погоджено лише на 1 червня — День захисту дітей. На подовження тиші окупанти не погоджуються. 
 
«Загалом тиша. Тільки двічі бойовики відкривали вогонь після опівночі на приморському напрямку біля Широкиного і Павлополя. Але наразі режиму тиші дотримуються. Обстріли, можливо, відбулися, бо вони недисципліновані», — зазначив прес-офіцер штабу АТО Антон Миронович.
 
При цьому захисники України пильнують за ворожими позиціями, оскільки не виключають, що ворог може використати режим тиші для здійснення провокацій, як було раніше.
 
Напередодні дня тиші, протягом минулої середи, ворог залюбки гатив по позиціях ЗСУ: загалом зафіксовано 35 обстрілів, двоє захисників України отримали поранення. 
 
Цього ж дня зону АТО, зокрема міста Мар’їнка та Красногорівка, відвідав секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов, який також перевірив готовність фортифікаційних рубежів.
 
«Останніми днями в Мар’їнці та Красногорівці склалася надзвичайно складна ситуація через використання ворогом потужної артилерії, мінометів i реактивних систем залпового вогню. Російські окупаційні підрозділи ведуть вогонь не тільки по наших позиціях, а й по цивільних об’єктах, що є свідомим злочином, санкціонованим Кремлем», — сказав секретар РНБО.
 
На його думку, міжнародна спільнота «має дати об’єктивну оцінку військовим злочинам російських гібридних військ та їхнiх кремлівських кураторів». Пан Турчинов також закликав українських воїнів збивати російські дрони-шпигуни. 
 
«Із російських аеродромів на окуповану територію запускають БПЛА оперативно-тактичного рівня типу «Форпост», які пересуваються окупованою територією вздовж лінії зіткнення, збирають інформацію та коригують артилерійський вогонь по наших позиціях», — зазначив пан Турчинов.
 
 За його даними, лише впродовж травня на східному фронті під час бойових дій загинуло семеро захисників України, ще 141 боєць отримав поранення.
 
Турчинов стверджує, що російсько-терористичні угруповання намагаються завдати максимальної шкоди підрозділам ЗСУ та відпрацьовують технологію прицільного ведення вогню як по передових, так і по віддалених позиціях.