«Ви вільні»: Печерський суд перетворив на пшик спецоперацію із затримання екс-податківців

26.05.2017
«Ви вільні»: Печерський суд перетворив на пшик спецоперацію із затримання екс-податківців

З наймасштабнішої спецоперації силовиків Печерський суд столиці фактично насміявся: затриманих одиг за одним відпускали під заставу чи особисте зобов’язання.

Минулої середи головний військовий прокурор Анатолій Матіос приголомшив новиною про грандіозну антикорупційну спецоперацію: в 15 областях України одночасно затримали 23 колишніх керівників обласних і районних податкових часів Віктора Януковича і тодішнього головного фіскала Олександра Клименка.

При цьому більше 1700 співробітників Нацполіції і близько 500 військових прокурорів провели 454 обшуки в цій справі.

Утім уже ввечері того ж дня суддя Печерського суду Катерина Москаленко звела нанівець тріумфальну браваду силовиків, коли почала відпускати під заставу затриманих одного за одним.

Хто є чарівником на вертольоті? 

Десятки затраманих конвоювали з Харкова, Дніпра та Одеси до Києва на гелікоптерах.
 
А після оголошення підозри в корупції в Генпрокуратурі доправляли до судів столиці.
 
Після чого підозрювані позбавлялися наручників і йшли з суду шукати мільйони на заставу.
 
Не дивно, що користувачі соцмереж охрестили цю антикорупційну операцію «прогулянкою на гелікоптерах», ще й за державний кошт. 
 
Суду було байдуже, що серед конвойованих — одіозний екс-голова Харківської обласної податкової адміністрації Станiслав Денисюк, якого вважають «смотрящим» за бізнесом олігарха-втікача Сергія Курченка.
 
Тим більше що першим суддя Москаленко звільнила колишнього очільника податкової Луганщини Олександра Антипова.
 
І байдуже, що під час затримання в нього вилучили валізку, в якій було понад 3,5 млн. доларів.
 
Наступним ковтнув волі колишній керівник обласної податкової Полтавщини Володимир Задорожний.
 
Звісно, прокуратура одразу подала апеляційні скарги на рішення судді щодо звільнення з-під варти Антипова та Задорожного.
 
Тоді як аргументи Феміди наступні: Антипова не заарештували через його похилий вік, а Задорожного — через проблеми зі здоров’ям.
 
Тож суддя відпустила Антипова під заставу в розмірі 15 млн. гривень, а Задорожного — із правом внесення застави в розмірі 12 млн. гривень, які вони мають внести впродовж п’яти днів.
 
Обидва підозрюванi зобов’язані носити електронні браслети впродовж двох місяців.

Застави на конвеєр

На цьому атракціон небаченого милосердя Феміди не завершився.
 
Станом на ранок і обід четверга стало відомо про звільнення ще кількох колишніх керманичів податкової, яких пан Матіос вважає «махровими корупціонерами». 
 
Наприклад, колишньому начальнику Дарницької податкової адміністрації в Києві Юрію Кравченку суд обрав запобіжний захід у вигляді застави в розмірі лише 1 млн. гривень.
 
Згодом Печерський райсуд звільнив з-під варти під особисте зобов’язання в залі суду й відправив шукати гроші іншого затриманого за підозрою в корупції — екс-голову Державної податкової адміністрації Криму Костянтина Циркуна.
 
Сторона звинувачення просила для пана Циркуна арешт на два місяці з альтернативою у вигляді внесення застави в 31 млн. гривень.
 
Утім аргументи прокуратури знову не було почуто. 
 
Мабуть, передчуваючи наступні звільнення затриманих, міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що в колишнього заступника начальника Державної податкової служби Олега Низенка, який ще 2014 року втік до Іспанії, знайшли під час обшуків близько 1 млн. доларів і 250 тис. євро, а також 15 картин, 5 ікон, 2 кг золота, авто та інші цінності.
 
Підсумовуючи цей пшик правоохоронців, варто відзначити, що ще до судових рішень головний військовий прокурор Матіос усіляко нахвалював відстороненого голову Державної фіскальної служби Романа Насірова, який зараз перебуває під слідством у провадженні, яке щодо нього ведуть детективи НАБУ і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.
 
За словами пана Матіоса, антикорупційна операція не була б такою успішною, якби не Насіров, який дав необхідні свідчення і пояснив, як працюють схеми податкових майданчиків iз відмивання коштів. 
 
Чим завершилася «грандіозна антикорупційна спецоперація» — вже бачимо.
 
Гидко, що Насірова намагаються у такий спосіб зобразити таким собі «героєм-антикорупціонером».
 
Адже НАБУ і САП, які обвинувачують Насірова в корупції, не підконтрольні ані Матіосу, ані Генпрокурору Луценку.