Омбудсманіада: депутати відтягують обрання нового Уповноваженого ВР з прав людини

24.05.2017
Омбудсманіада: депутати відтягують обрання нового Уповноваженого ВР з прав людини

Людмилу Денісову вважають основною конкуренткою Валерії Лутковської.

Попри те, що п’ятирічний термін повноважень Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської закінчився ще наприкінці квітня, парламент не поспішає призначити дати виборів омбудсмана.

Відомо лише, що таємне голосування має відбутися не пізніше 6 червня.

Чинний омбудсман уже агітує 

І байдуже, що низка міжнародних правозахисних організацій закликає Раду провести конкурс з обрання Уповноваженого прозоро і відкрито, адже невизначеність із датою проведення цього обрання засвідчує підкилимні домовленості різних груп впливу і політичних сил у владному трикутнику: Верховна Рада — Кабінет Міністрів — адміністрація Президента. 
 
Раніше правозахисні організації Amnesty International, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Центр громадянських свобод у спільній відкритій заяві закликали провести відкритий конкурс на посаду омбудсмана. 
 
Правозахисники знають, про що говорять. Адже п’ять років тому Верховна Рада з другої спроби обрала омбудсмана України.
 
На голосування «регіонали» внесли лише одну кандидатуру — урядову уповноважену в Європейському суді з прав людини Валерію Лутковську, яку врешті-решт підтримали 252 народні депутати. 
 
Голосувати до парламенту завітали навіть ті, хто рідко там з’являвся.
 
Присягу Лутковська прийняла з сектору, де сиділи депутати Партії регіонів, під вигуки тодішньої опозиції «Ганьба!».
 
Різні політсили після того не раз намагалися ініціювати її відставку.
 
Попри це Лутковська протрималась до кінця.
 
А останнім часом активізувала свою діяльність щодо звільнення заручників на Донбасі, почала їздити з цього приводу на засідання Тристороньої контактної групи до Мінська, «світитися» в новинах.
 
Отже, пані Валерія явно почала таку собі «перед­виборчу агітацію». 

Почути правозахисників 

Тим часом у вівторок ситуація з омбудсманом в Україні зацікавила вже й Міжнародну правозахисну організацію Freedom House, яка закликала народних депутатів провести консультації з громадянським суспільством, перш ніж обирати Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
 
«Ми закликаємо Раду розглянути широке коло кандидатів і тісно консультуватися з громадянським суспільством, у разі необхідності відклавши офіційне голосування в парламенті», — заявив директор програм Євразії Марк Берендт.
 
У заяві правозахисників також наголошується: «Інститут Уповноваженого з прав людини значною мірою сприяє поліпшенню прав людини в Україні і заслуговує на ретельний, відкритий процес відбору.
 
Щоб бути ефективною, інституція має бути політично незалежною, мати офіційний мандат від Ради, а також підтримку й участь громадянського суспільства».
 
Freedom House також зазначає, що платформа Human Rights Agenda, коаліція українських правозахисних організацій закликали до відкритого процесу відбору, а також запропонували чотири кандидатури на цей пост.
 
Проте 24 травня Комітет iз прав людини Ради планує розглянути три кандидатури, обрані без консультацій iз громадянським суспіль­ством, потенційно ставлячи під загрозу незалежність омбудсмана.
 
Цікаво, що 125 депутатів Ради висунули кандидатом на посаду омбудсмана колишнього міністра соціальної політики Людмилу Денісову (партія «Народний фронт»), поставивши свої підписи у відповідному документі.
 
Тоді як Радикальна партія висунула кандидатуру Андрія Мамалиги, який є адвокатом депутата Ігоря Мосійчука.
 
У свою чергу, правозахисники побоюються: якщо пошуком кандидатів займатимуться лише політики, то й новий Уповноважений буде політично залежним. 
 
Достойним посади Уповноваженого з прав людини, на думку правозахисників, є колишній опонент Лутковської на попередніх виборах — харківський правозахисник Євген Захаров.