В Україні припинили роботу п'ять з шести «антрацитових» теплоелектростанцій

20.04.2017
Міненергетики та вугільної промисловості 18 квітня повідомило, що вже п’ята з шести «антрацитових» теплоелектростанцій припинила  роботу з метою економії палива.
 
Йдеться про підпорядковану компанії «Донбасенерго» Слов’янську ТЕС, що в Миколаївці на Донеччині.
 
Кілька станцій припинили роботу дещо раніше: 5 квітня — Трипільська та Придніпровська, а 6 квітня — Зміївська та Криворізька; власниками яких є Центренерго та ДТЕК.
 
Причини зупинки станцій називають дещо різні: в одних повідомленнях iдеться про економію антрациту, в інших вказують на відсутність палива для ТЕС, яке закінчилося на складах через блокаду залізничного сполучення з ОРДЛО.
 
Наразі в строю залишилася Луганська ТЕС, яка постачає електроенергію до північної частини Луганської області. 
 
Нагадаємо, що дефіцитний антрацит видобувається лише на бунтівних територіях, тож усім, хто незадоволений сьогоднішнім станом в енергетиці, потрібно «дякувати» перш за все «сепарам» i північному сусіду.
 
Варто додати, що ще до закінчення зими українська влада нарешті-таки серйозно задумалася над заміщенням антрациту з окупованого Донбасу альтернативним постачанням iз Південної Африки, США або ж Австралії. 
 
Враховуючи, що зараз добряче похолодало, зупинка ТЕС, вочевидь, є не дуже вчасною.  
 
Додамо, в Україні на сьогодні є 18 ТЕС (13 зараз виробляють електроенергію), а також ціла низка різноманітних енергогенеруючих потужностей (станцій) на кшталт: АЕС, ГАЕс, ГЕС, ТЕЦ, СЕС, ВЕС.
 
Тож енергетичного колапсу в державі не буде однозначно.