Два теракти і одна спроба теракту за три дні: Європа потерпає від нападів ісламістів-радикалів

11.04.2017
Два теракти і одна спроба теракту за три дні: Європа потерпає від нападів ісламістів-радикалів

Вантажівки для замахів терористи використовують не вперше.

Стокгольм: знову нападник на вантажівці

У Стокгольмі 9 квітня вшанували пам’ять жертв теракту — більше 20 тисяч людей зібралися на «маніфестацію любові», організовану на площі Сергельтсторг.
 
Хвилину мовчання оголосили рівно о 14:53 за місцевим часом — в момент, коли зловмисник наїхав вантажівкою на людей у центрі міста.
 
В результаті нападу, що стався у п’ятницю в центрі Стокгольма, загинули чотири особи — громадяни Швеції, Великої Британії та Бельгії, в тому числі 11-річна дівчинка. Ще 15 осіб зазнали поранень. 
 
Зловмисник викрав вантажівку, яка доправляла пиво в один із місцевих ресторанів, і проїхав на ній понад 500 метрів по пішохідній вулиці до того, як врізатися у стіну торговельного центру.
 
За словами представника поліції, головним підозрюваним залишається 39-річний виходець з Узбекистану Рахмат Акілов, якому в червні минулого року було відмовлено в дозволі на проживання у Швеції.
 
З грудня минулого року його розшукували, аби депортувати з країни, повідомив голова поліції Стокгольма Йонас Гайзінг.
 
Крім того, в поліції повідомили, що після арешту головного підозрюваного було допитано ще кілька людей. Розслідування триває.
 
У неділю шведська прокуратура підтвердила, що затримала другого підозрюваного у справі про теракт.
 
Поліція допитала Акілова й повідомила про його симпатії до екстремістських організацій, зокрема угруповання «Ісламська дер­жава».
 
Під час допиту терорист заявив поліції, що «є задоволеним з того, що зробив», та зізнався, що планував бійню — заздалегідь ознайомився з місцем нападу, повідомляє шведська газета «Експрессен».
 
Жодне екстремістське угруповання не взяло на себе відповідальність за напад.

Осло: 17-річний піротехнік

У столиці Норвегії Осло поліція заарештувала 17-річного росіянина, його підозрюють у підготовці організації ви­буху.
 
Затриманий і раніше потрапляв у поле зору поліції, оскільки висловлював симпатії на адресу бойовиків екстремістської організації «Ісламська держава».
 
Хлопця заарештували після того, як у ніч проти неділі поліція норвезької столиці знайшла та знешкодила саморобний вибуховий пристрій у центрі міста.
 
Після виявлення небезпечної знахідки правоохоронці очепили кілька кварталів і провели контрольований вибух у центрі Осло, аби знешкодити пристрій.
 
У неділю влада Норвегії підвищила рівень терористичної загрози в країні.
 
Як повідомила на прес-конференції голова спецслужб Норвегії PST Бенедикта Бйoрнланд, ризик нападів у найближчі місяці з «допустимого» зріс до «ймовірного».
 
Місцева влада повідомляє, що затриманий росіянин жив у Норвегії з 2010 року і подав прохання про отримання притулку.
 
У районі Гронланд, де мешкав потенційний терорист, мешкають представники багатьох національностей.
 
Там розташовано багато популярних барів i ресторанів, також кілька мечетей.

Ісламіст, який планував «узяти Берлін»

Німецький антитерористичний підрозділ заареш­тував в одному з таборів для біженців у восьмитисячному місті Борсдорф поблизу Лейпцига 25-річного мігранта з Марокко, який планував здійснити замах у Берліні, повідомляє місцева газета «Ляйпцигер Фолькцайтунг».
 
Марокканця арештували в суботу, коли він планував ви­їхати до Берліна і здійснити там теракт.
 
Запобігти цьому замаху вдалося завдяки тому, що напередодні, в п’ятницю ввечері, Саксонське земельне управління безпеки отримало повідомлення про ймовірний теракт, повідомив речник управління Том Бернхард.
 
Затриманий був і раніше відомий поліції — у лютому цього року він повідомив двом учням школи Борсдорфа, що в навчальному закладі закладено бомбу.
 
Влада евакуювала учнів, але вибухівку не знайшла. Запланований на суботу замах у Берліні вже не був «жартом».