Нова рок-премія «Селекція»: «Океан Ельзи» та «Бумбокс» отримали найбільше номінацій

17.03.2017
Нова рок-премія «Селекція»: «Океан Ельзи» та «Бумбокс» отримали найбільше номінацій

(Фото з «Фейсбука».)

Гурти Kozak System, Vivienne Mort, «Один в каное», Pianoбой, «Жадан і Собаки» та ще 5 «прихованих» виконавців, серед яких як відкриття, так і легенди української сцени, — організатори рок-премії «Селекція» влаштовують 22 березня у київському клубі «Атлас» неординарний вечір.
 
Засновник премії — радіостанція «Джем ФМ». У першу чергу збирають музикантів і їхніх шанувальників, щоб вручити премії у 9 номінаціях: подія року, альбом, сингл, артист, по окремості вокаліст і вокалістка, кліп, прорив року і вибір публіки.
 
Український чарт #Селекція з’явився на радіо «Джем ФМ» рік тому, в лютому.
 
За словами автора ідеї, ведучого радіостанції Олександра Стасова, щоб результат був об’єктивним, вирішили формувати чарт на основі голосування експертів і слухачів:
 
«Щотижня провідні продюсери, промоутери, режисери, аранжувальники, арт-оглядачі та радійники визначалися зі своїми музичними симпатіями.
 
Паралельно тривало онлайн-голосування слухачів, під час якого кожен його учасник міг проголосувати за три пісні, які йому подобаються найбільше». Потім ці результати об’єднували й отримували двадцятку. 
 
 
Експертів загалом 19, серед них, зокрема, продюсер Віталій Климов, режисер Віктор Придувалов, промоутери Катерина Судоргіна та Віталій Бардецький, арт-оглядач Олена Гранішевська, головний редактор інтернет-платформи про культуру Альберт Цукренко, ведуча фестивалю «Бандерштат» Вікторія Жуковська.
 
На моє питання, наскільки експерти є незалежними й об’єктивними, Олександр Стасов відповів: «В українській музиці немає незацікавлених осіб, абсолютно незалежних експертів. Адже спектр української рок-музики неширокий. Але однозначно можу сказати, що наші експерти об’єктивні, вони здатні побачити якісну роботу своїх колег і відзначити її». 
 
При цьому Олександр Стасов переконаний, що рок-музиканти — це окрема категорія людей: вони схильні нормально сприймати перемогу конкурентів. А якщо хтось і образиться, що його не оцінили (за словами Олександра, такі вже є), усе одно зрештою переможе якісна музика.
 
 
Спочатку редакція «Джем ФМ» за­пропонувала експертам лонг-лист, у якому було 64 позиції, це колективи  та події.
 
Якщо з піснями і виконавцями зрозуміло — вони мали звучати на хвилях радіоефіру, то кліпи обирали за такими критеріями: відеоробота мала бути цікавою, нешаблонною й обов’язково з концепцією.
 
Тобто підхід до оцінювання кожного кліпу — професійний, наголошує Олександр Стасов.
 
Потім із початкового переліку експерти відібрали шорт-лист номінантів — 12 виконавців і подій.
 
Впровадження квот на україномовні пісні в ефірах FM-радіостанцій; світовий тур групи «Океан Ельзи» та фестиваль Atlas Weekend — щось із списку стане Подією року.
 
Альбом року визначать поміж «Без меж» «Океану Ельзи», «Люди» — «Бумбокса» та «Один в каное» однойменного гурту.
 
Сингл року: або «Кохання» — Pianoбой, або «Люди» — «Бумбокс», або «Не моя» — Kozak System. Кліпом року стане «Не йди» — «Океан Ельзи», «Пробач» — Сергій Бабкін чи «Пташечка» — Vivienne Mort.
 
Звання вокаліста року дістанеться Андрію Хливнюку, Дмитру Шурову або Івану Леньо, а вокалістки — Даніелі Заюшкіній, Марії Чайковській чи Христині Соловій.
 
Артист року: O.Torvald, «Бумбокс», «Океан Ельзи». Прорив року: Kozak System, Vivienne Mort, «Один в каное». 
 
Щоправда, для «козаків» «Прорив року» видається щонайменше дивним. Адже гурт активно і давно гастролює за кордоном, виступає на міжнародних фестивалях і має в дискографії вже не один альбом.
 
На моє запитання, чи справді 2016-й був «проривним» для Kozak System, чи це пов’язано з немузичними причинами, вокаліст гурту Іван Леньо відповів:
 
«Це пов’язано з тим, що ми свідомо написали декілька пісень, які стали форматними, і нас відповідно почули ті, хто, окрім радіо, нічого не слухає. Тобто ми — прорив на радіо». 
 
Одну номінацію — «Вибір публіки» — організатори премії «Селекція» лишили винятково на розсуд слухачів.
 
І з 25 виконавців найбільшу народну підтримку отримала Христина Соловій, хоча за півдня до закінчення голосування (до 15 березня) лідирував гурт Epolets. 
 
Премія «Селекція» — це не альтернатива наявним преміям чи протиставлення їм, це нагородження найкращих рок-музикантів.
 
Та й, наголошує Олександр Стасов, з’явилася вона раніше за решту, бо фактично це відродження колишньої премії «НеПопса», яка існувала в 2008—2013 роках.
 
А ще появу «Селекції» аж ніяк не пов’язують із запровадженням квот на українському радіо, бо цей проект з’явився ще 2015 року. 
 
До речі, ті, хто не потрапить на церемонію нагородження-концерт в «Атласі» (а квитки уже розпродані), зможуть побачити все в режимі онлайн.