В районах Авдіївки і Світлодарської дуги почастішали ворожі танкові обстріли

07.03.2017
Ворог різко збільшив кількість танкових обстрілів позицій ЗСУ в районах Авдіївки та Світлодарської дуги, тим самим загостривши обстановку на донецькому напрямку. Зокрема, селище Луганське на Світлодарській дузі ворог масовано обстрілював з артилерії, танків i мінометів упродовж п’яти годин у неділю і в ніч на понеділок.
 
За словами речника Міноборони Андрія Лисенка, висока інтенсивність бойових дій зберігається і в Авдіївці та на її флангах — у Кам’янці та на позиції «Шахта Бутівка». Позаминулої доби ворог обстріляв на донецькому напрямку позиції ЗСУ 46 разів, при цьому 31 обстріл було здійснено з важкого озброєння. 
 
«У неділю на цих рубежах противник особливо активно застосовував танки, випустивши з них більше 40 снарядів. Кількість випущених бойовиками мін на цій ділянці фронту перевищила 170. Ворог тут обстрiлював цілодобово. У результаті ворожих обстрілів Авдіївка вкотре залишилася без енергопостачання внаслідок розриву електропередач», — каже полковник Лисенко. 
 
За даними влади Донеччини, бригади електромонтажників чекають припинення ворожих обстрілів, тоді як усі життєво важливі об’єкти Авдіївки підключено до електрогенераторів. 
 
Керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський додає, що вздовж усієї лінії фронту на сході України спостерігається загострення ситуації, а бойовики «луплять, як навіжені, з танків, САУ, мінометів — фактично з усього, що заборонено «Мінськом».
 
«В окупантів щоразу менше особового складу на «передку», бо щоразу менше бажаючих гинути за ефемерний «русскiй мір». І нестачу живої сили вони компенсують масованістю обстрілів», — вважає пан Жебрівський.
 
Відтак, за даними штабу АТО, лише впродовж вихідних на східному фронті загинув один захисник України, ще сімнадцятеро поранено або травмовано.
 
Не дивно, що бійці 72-ї бригади, які утримують позиції в промзоні Авдіївки, записали для телебачення звернення, в якому зазначили, що почуваються «гарматним м’ясом», бо керівництво штабу АТО «взагалі нічого» не дозволяє їм використовувати на протидію танкам бойовиків.
 
Утім керівництво бригади, яку ворог називає «чорною», відреагувало миттєво й повідомило, що всім командирам 72-ї Гвардійської окремої механізованої бригади, яка служить у районі Авдївки, надано право в разі обстрілів позицій бійців відкривати адекватний вогонь у відповідь.