Херсонський волонтер Григорій Янченко на потреби АТО зібрав понад 1,3 мільйона гривень

07.03.2017
Херсонський волонтер Григорій Янченко на потреби АТО зібрав понад 1,3 мільйона гривень

Григорій Янченко. (Фото з власного архіву.)

Волонтер Григорій Янченко — людина без обох ніг — отримав орден «Народний Герой України» та став переможцем національного конкурсу «Благодійник року». За два з половиною роки діяльності 68-річний чоловік зміг зібрати та передати для потреб АТО понад 1,3 мільйона гривень!
 
Колишній ветеран-«афганець», десантник, який вже не один рік прикутий до інвалідного візка, щодня самотужки долає відстань близько чотирьох кілометрiв від свого будинку до місця своєї «бойової варти» на благо України. Пенсіонер із обмеженими фізичними можливостями не тільки щодня збирає пожертви, а й особисто їздить до зони АТО на Донбасі для зустрічі з захисниками України. 
 
— Мій менталітет не дозволяє мені сидіти склавши руки, коли на Донбасі триває війна за незалежність України, — каже Григорій Янченко. — Я дуже вдячний моїм шанувальниками із Німеччини (група волонтерів «Франкфуртський обоз»), які, дізнавшись про мою волонтерську діяльність, подарували електричний інвалідний візок. Відтепер мені добиратися з дому до місця «роботи» стало набагато простіше.
 
Відсутність обох ніг не заважає волонтеру практично кожного місяця виїжджати разом із колегами-волонтерами до зони АТО. Група добровільних помічників української армії доставляє захисникам на передову медикаменти, бронежилети, оптичні приціли, одяг та необхідні продукти. Кожен приїзд Григорія Янченка підіймає бойо­вий дух бійців, які щиро захоплюються мужністю та активною життєвою позицією цієї людини.
 
Нерідко мешканці з усіх районів Херсонщини спеціально для того, щоб познайомитися із «дядьком Гришею», приїжджають до входу центрального ТРЦ міста Херсон. Саме там він щодня персонально спілкується із кожним, хто хоче передати гроші на потреби бійців України. Люди туди привозять потрібні військовим сучасні предмети побуту.
 
— Григорій Янченко зумів довести свою безкорисливість та кришталеву чесність як волонтер, саме тому й завоював повагу й довіру з боку простих людей, — розповідає одна з прихильниць «дядька Гриші» Ольга Цилінко. — Мешканці Херсонщини пишаються тим, що така унікальна людина мешкає в нашому південному місті.
 
Григорій Янченко за військовим фахом був гранатометником, тривалий період воював у Афганістані. Інвалідність отримав під час війни через важке поранення. Після мобілізації чоловік не кинув роботи та ще п’ять років працював підсобним робітником на будівництві. У 1992 році через гангрену після травми лікарі були змушені ампутувати йому обидві ноги, а от ще через 12 років, все через ту ж гангрену, Янченко позбувся ще й пальців на руках. Незважаючи на це, він залишається годувальником великої родини. Моральну підтримку та радість для «дядька Грицька» приносять не лише його вже дорослі діти, а й онуки.