Герої забутих будинків: на старих будівлях Івано-Франківська з’являються портрети видатних городян

01.03.2017
Герої забутих будинків: на старих будівлях Івано-Франківська з’являються портрети видатних городян

Катерина Косаковська — єдина жінка, яка управляла містом майже 30 років. (Фото Любовi ЗАГОРОВСЬКОЇ.)

В Івано-Франківську представники ініціативи «ФранківськЯкийТребаБерегти» провели акцію «Герої забутих будинків».
 
Її мета — привернення уваги до будинків-пам’яток архітектури, які перебувають в аварійному стані й потребують ремонтно-реставраційних робіт.
 
Першою будівлею для проведення акції стала резиденція засновників міста — палац Потоцьких.
 
«Виникла ідея в такий незвичний спосіб привернути увагу до пам’яток архітектури. А щоб акція мала пізнавально-освітній характер, ми зобразили у вікнах цих будинків портрети відомих людей, які колись жили, гостювали чи бували тут, —  каже ініціатор акції Марія Козакевич.
 
— Плануємо провести акцію в кількох таких аварійних будинках. На жаль, у нашому місті їх є немало. Зникають будинки, зникає історія. Старі будівлі руйнуються, на їхньому місці виникають багатоповерхові новобудови. Хочеться все ж таки, щоб ми зберегли історію, зберегли нашу архітектуру, щоб нам було що передати дітям».
 
До палацу Потоцьких запросили школярів 4-го класу. Для них зробили невеликий екскурс в історію, розповіли про людей, які зображені на портретах і про сам палац.
 
Для акції «Герої забутих будинків» обрали портрети засновника міста Андрія Потоцького, його сина Станіслава, на честь якого було названо місто, та Катерини Косаковської — єдиної жінки, яка управляла містом близько 30 років. Ці люди безпосередньо жили у палаці.
 
Також представлено портрети Ференца II Ракоці, угорського героя, та польського короля Яна Собеського, який кілька разів бував у місті і товаришував iз Потоцьким.
 
За словами Марії Козакевич, у палаці Потоцьких близько 25 років проживала Анна Орлик — дружина Пилипа Орлика, гетьмана України, який був автором першої у світі демократичної Конституції.
 
Є певні дані, що Анна Орлик не тільки тут жила, а й була похована. На жаль, її портрет не зберiгся до нашого часу.
 
«Хочеться привернути увагу до того, що ці будинки в аварійному стані, — каже ініціатор акції. — Не треба чекати, коли вони остаточно впадуть. Варто вже сьогодні братися за їх рекон­струкцію, реставрацію, щоб ми зберегли історичне обличчя нашого міста».