Королі під ялинкою: Василь Іванчук та Ганна Музичук виграли чемпіонат світу зі швидких шахів

30.12.2016
Королі під ялинкою: Василь Іванчук та Ганна Музичук виграли чемпіонат світу зі швидких шахів

Статус «ветерана» не завадив Василю Іванчуку (праворуч) виграти в Досі чемпіонат світу зі швидких шахів. (Фото з сайта chess-news.ru.)

Прекрасний подарунок під ялинку собі та своїм співвітчизникам, які захоплюються шахами, зробили львівські гросмейстери — Василь Іванчук та Ганна Музичук, вигравши в останні дні 2016 року чемпіонат світу зі швидких шахів, що проходив у столиці Катару.

«Успішний рік для українських шахів став надуспішним. І це за цілковитої відсутності державної підтримки», — написав у своєму «Твіттері» один із лідерів чоловічої збірної України Павло Ельянов, який, щоправда, не брав участі в ЧС у Досі.
 
Нагадаємо, що на шаховій Олімпіаді-2016 в Баку українські шахісти зробили медальний дубль. Наші дівчата виграли «бронзу», а чоловіки отримали «срібло», лише за додатковими показниками програвши першість збірній США. До речі, на шахових Іграх в Азербайджані наша чоловіча команда грала без досвідченого Іванчука, котрий, за словами капітана збірної  Олександра  Сулипи, побоявся зіпсувати хлопцям кашу. Мовляв, у його віці вже непросто постійно демонструвати максимальний рівень гри. Гучні перемоги Василь почав чергувати з несподіваними поразками. І це неабияк почало непокоїти Іванчука, котрого в шаховому світі все частіше називають «ветераном».
 
Утім на ЧС iз «рапіду» 47-річний львів’янин продемонстрував, що його не варто завчасно списувати з рахунків. Можливо, в класичних шахах Іванчук уже й не демонструє минулого блиску, проте в швидкій грі з ним у Досі не зміг упоратися навіть володар світової шахової корони — молодий норвежець Магнус Карлсен, якого наш іменитий співвітчизник не тільки переміг в очній дуелі, а й загалом випередив у чемпіонській гонці. «У багатьох партіях мені посміхалася фортуна», — пояснив свій тріумф Іванчук — десятий за рейтингом Ело гросмейстер турніру, котрому на шляху до «золота» вдалося переграти й іншого великого шахіста — попередника Карлсена на чемпіонському троні — Віші Ананда з Індії.
 
Загалом, у 15 партіях швидкоплинних триденних змагань Василь набрав 11 очок, заслуживши при цьому найвищі компліменти від знакових представників шахового світу. «Вітаю Чукі з перемогою. Він — один із найяскравiших шахових інтелектів, що мені взагалі доводилося бачити в житті», — наголосив болгарський шахіст, менеджер екс-чемпіонів світу Веселина Топалова та Руслана Пономарьова.
 
Визначати переможця «рапідного» «мундіалю» серед чоловіків організаторам довелося шляхом підрахунку додаткових показників, адже одразу троє шахістів — Іванчук, Карлсен та росіянин Грищук — дісталися фінішу з однаковою кількістю балів. Як і на Олімпіаді-2016, доля українського «золота» знову опинилася «в руках» математичних алгоритмiв, які, втім, цього разу вивели на чільну позицію представника вітчизняних шахів. При цьому титулований Карлсен обмежився бронзовою позицією.
 
Натомість тріумф Ганни Музичук у жіночому «рапіді» вийшов беззаперечним. Вітання з перемогою вона почала приймати достроково — за тур до завершення баталій. «Я давно готувалася до цього турніру. Дуже хотілося перемогти, адже раніше в швидких шахах нічого суттєвого я не вигравала», — зауважила новоспечена чемпіонка світу. У перший змагальний день Музичук-старша показала максимальний результат (чотири перемоги) й захопила лідерство.
 
Коли ж наступного дня Аня чорними переграла знану грузинку Нану Дзагнідзе, заробивши загалом три з чоти­рьох можливих пунктів, вона відчула, що підсумкова «вікторія» близько. «Випереджаючи на 1,5 бала суперниць, грати вже не так складно», — поділилася емоціями заключного (тре­тього) ігрового дня Ганна Музичук, яка, що примітно, не програла на турнірі жодної партії.
 
До слова, на «мундіаль» у Доху Музичук приїхала, маючи другий номер у табелі рейтинг-фаворитів, поступаючись «очковими регаліями» лише представниці Росії Катерині Лагно. Проте в підсумку наша колишня співвітчизниця не потрапила навіть у «призи», котрі разом iз львів’янкою розділили інша росіянка, Олександра Костенюк («срібло») та вже згадана Дзагнідзе («бронза»).