«Щитовидці» потрібен щит: 10 ознак проблем зі щитовидною залозою

20.12.2016
«Щитовидці» потрібен щит: 10 ознак проблем зі щитовидною залозою

Якщо турбує дискомфорт у шиї, з’явилася слабкість і хрипкий голос — поспішіть до лікаря. (Фото з сайта econet.ru.)

Щитоподібна залоза, яка розміщена в центральній частині шиї, продукує гормони, які беруть участь у регулюванні  метаболізму і функціонуванні життєво важливих органів, зокрема серця, мозку, печінки, нирок і шкіри.

Якщо в діяльності щитоподібної залози трапляються неполадки — загальний стан організму опиняється під загрозою.

Проблеми з цим органом належать до 10 найрозповсюдженіших проблемі із здоров’ям, які до них належать, — гіпертиріоз, гіпотиріоз, зоб,  тиреоідит і рак «щитовидки». За якими ознаками можна розпізнати такі порушення? Які симптоми свідчать, що зі здоров’ям щитоподібної залози не все гаразд?
 
Ось десять найбільш явних ознак, які не можна ігнорувати. Якщо вас турбує бодай щось із згаданого, необхідно звернутися до лікаря.
 
1. Постійна втома. Попри те, що найпоширенішою причиною втоми є хронічне недосипання, постійне відчуття втоми без явних причин може бути симптом проблем із щитоподібною залозою. Така ознака стосується як дорослих, так і дітей. У випадку гіпертиріозу людина має проблеми зі сном, які також провокують відчуття втоми впродовж дня. Але при цьому діагнозі брак енергії відчувається навіть після повноцінного сну.
 
2. Різка втрата ваги або стрімкий набір кілограмів. Якщо ваші харчові уподобання і рівень фізичної активності не змінювалися, а вага тіла різко зменшується або зростає, — час перевірити, чи все гаразд зi щитоподібною залозою. Неухильне і безпідставне збільшення ваги тіла може свідчити про понижений рівень гормонів «щитовидки», тобто про гіпотиріоз. І навпаки, надто активна робота залози — гіпертиріоз — часто провокує стрімку втрату ваги.
 
3. Депресія і тривожність. Панічні розлади, депресія, тривожність можуть виникати через проблеми із щитоподібною залозою, кажуть лікарі. При цьому гіпотиріоз викликає депресію, а гіпертиріоз — панічні атаки і тривожість.
 
4. Порушення менструального циклу. Такий симптом проблем зі «щитовидкою» для жінок дуже характерний. Порушення циклу, нерегулярні більш тривалі, болісні місячні можуть свідчити про гіпотиріоз. При гіпертиріозі менстурація може минати швидше, рідше або й узагалі періодично зникати. Тож порушення циклу для жінки — серйозний привід, аби відвідати гінеколога.
 
5. Випадіння волосся. Порушення рівня гормонів унаслідок дисфункції «щитовидки» позначається на стані волосся. Воно не тільки випадає, а й стає сухим, ламається. І це стосується також брів та вій.
 
6. Постійне відчуття холоду або спеки. Якщо ви постійно мерзнете або відчуваються приливи жару без явної причини, то майте на увазі: зміна рівня гормонів щитоподібної залози в організмі впливає на здатність тіла регулювати свою температуру. Постійно холодні кінцівки — імовірний симптом гіпотиріозу. А в людей, яким постійно жарко, можливо, так проявляється гіпертиріоз.
 
7. Хрипкий голос і дискомфорт у шиї. Незрозуміла хрипкість голосу, хропіння і біль у шиї можуть свідчити про захворювання «щитовидки». Причому це стосується як дорослих, так і дітей. Запалення залози або зоб, коли цей орган збільшується у розмірах, цілком можуть викликати такі відчуття.
 
8. Проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Закрепи, діареї, синдром подразненого кишечника також можуть свідчити про серйозні порушення в роботі важливої залози. Адже гормони «щитовидки» впливають також на здатність організму перетравлювати їжу і виводити токсини.
 
9. Надмірна сухість шкіри. Брак води в організмі і неправильний сезонний догляд за шкірою найчастіше провокують сухість шкіри. Однак якщо шкірі бракує вологи — попри правильне харчування і косметичний догляд — причиною такого стану може бути гіпотиріоз. Це захворювання також може викликати такі стани шкіри, як лущення, змін кольору, поява зморшок,  а також екзему і ламкість нігтів.
 
10. Біль у м’язах та суглобах. Гіпоактивна щитоподібна залоза може призвести до слабкостей у кінцівках, болю у м’язах у суглобах, судом. Натомість гіперактивна залоза може викликати м’язову слабкість і втому — людям iз такою проблемою важко навіть підніматися сходами або підвести руки над головою.
 
Звісно, наявність бодай однієї з цих ознак не означає, що ви маєте хвору щитоподібну залозу. Адже такі симптоми можуть свідчити і про низку інших захворювань. Не варто відкладати візиту до ендокринолога. Важливо пересвідчитися, що зі здоров’ям такої важливої для організму залози все гаразд.