Багаті та фатальні Княжичі: в МВС не з'ясували, хто винен у загибелі поліцейських

06.12.2016
Багаті та фатальні Княжичі: в МВС не з'ясували, хто винен у загибелі поліцейських

Таких безглуздих втрат, як цими вихідними в Княжичах, українські силовики ще не знали.

На Київщині в ніч на неділю сталася надзвичайна ситуація. У селищі Княжичі, що неподалік вiд міста Бровари, внаслідок перестрілки під час виконання службових обов’язків загинуло п’ятеро правоохоронців. Чому спецоперація, в якій були задіяні співробітники Нацполіції, СБУ і ГПУ, переросла в трагедію? 
 
Міністр МВС Арсен Аваков перебуває поза межами України у відрядженні. У понеділок через інформагентство він передав, що в курсі справи. Й обіцяв повернутися у середу вночі. Тим часом прес-секретар Київської області Микола Жукович чесно зізнався: під час операції не було жодної координації між правоохоронцями різних підрозділів одного міністер­ства. Втім речник обласної міліції категорично відмовляється коментувати дії колег iз Києва, посилаючись на те, що не володіє інформацією від них.
 
Основна версія: у Княжичах поліцейські виконували спецоперацію — мали затримати банду грабіжників, що нападали на будинки в Києві та області. «Планувалося класичне затримання банди грабіжників у той момент, коли вони спробують приступити до здійснення злочинного задуму. Цiєї ночi працівники кримiнального розшуку отримали оперативну інформацію, що чергове пограбування може відбутися в селищі Княжичі. Туди виїхала група затримання карного розшуку та спецпідрозділу КОРД», — розповів подробиці на своїй сторінці у «Фейсбуцi» радник глави МВС Арсена Авакова Антон Геращенко. 
 
Поліцейські розвідники, завданням яких було стежити за обстановкою і подати команду на затримання бандитів перебували на одній iз вулиць селища в недобудованому приватному будинку. В іншому сусідньому будинку в автоматичному режимі раптом спрацювала охоронна сигналізація. На місце прибув наряд держслужби охорони, який помітив і затримав двох поліцейських розвідників.

«У той же час група захоплення, судячи з усього, вирішила, що співробітники розвідки потрапили в біду, захоплені злочинцями, які їх виявили, і виїхали на мікроавтобусі на вулицю. Далі між співробітниками ДСО і групою захоплення сталася перестрілка, що тривала кілька миттєвостей і забрала п’ять життів», — зазначив Геращенко. 
 
Загинули двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД, що входив до групи захоплення, зазначив Антон Геращенко. Департамент комунікації МВС оприлюднив імена загиблих поліцейських: Віталій Валецький (начальник відділу управління КОРД Головного управління Національної поліції в м. Києві, майор поліції), Юліан Рудько (оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві, старший лейтенант поліції), Олександр Маніца (оперуповноважений управління оперативної служби Головного управління Національної поліції в м. Києві, лейтенант поліції), Євген Куртєв (молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони, старший сержант поліції) і Сергій Орлов (молодший інспектор Броварського міжрайонного відділу Управління поліції охорони, старший сержант поліції).
 
Обставини трагедії розслідуватиме Генпрокуратура, заявив директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко. Слідчі прокуратури працюють на місці трагедії і будуть посекундно відновлювати всі деталі події і встановлювати її причини. При цьому Артем Шевченко відмовився припустити, хто винен у ситуації з перестрілкою поліцейських і хто нестиме відповідальність за трагедію.
 
Трагедія у Княжичах iз поліцейськими, за офіційною інформацією, не завадила завершити операцію захоплення розбійників. Оперативники спіймали банду, за якою, власне, і полювали у Княжичах, на в’їзді до Києва, в Деснянському районі вранці, 4 грудня.

«Зловмисників, у яких вилучили зброю, боєприпаси і спеціальне обладнання, підозрюють у скоєнні серії нападів на елітні приватні будинки та офісні приміщення. В їхніх автомобілях і будинках проводять обшуки», — повідомив в. о. голови Національної поліції України Вадим Троян. За його словами, злочинці, яких мали «спіймати на гарячому», почули стрілянину і скасували свій план, вирушивши в бік Києва. Серед розбійників виявилося кілька людей, раніше судимих за розбої. Щоправда, така швидка «розв’язка» наштовхує на роздуми: оперативно спрацювали в угоду закону чи Президентові, який узяв справу під особистий контроль? 
 
«У цій версії дуже не віриться в «домушників» на джипах «Тойота Ленд Крузер 200»! Як і у випадково спрацьовану сигналізацію. Швидше за все, ніякі вони не «домушники», але правди ми вже, звісно ж, не дізнаємося. Навіщо було влаштовувати цілу спецоперацію, якщо їх просто зупинили на КП і затримали?» — пише на сторінці колишнього речника МВС, журналіста Костянтина Стогнія у «Фейсбуцi» користувач Павло Гончарук у коментарях до посту про перестрілку. 

А тим часом на вихідні у Києві «автомайданівці» провели під стінами будівлі МВС акцію протесту «АвакOFF», вимагаючи відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Активісти переконані, що саме він винен за провал процесу атестації співробітників поліції, реформування Національної поліції та системи МВС загалом.