Зроби мені хіп-хоп: «Танок на майдані Конго» приховує свій вік

29.11.2016
Зроби мені хіп-хоп: «Танок на майдані Конго» приховує свій вік

Вокаліст Олег «Фагот» Михайлюта. (Фото Марії СУЛИМИ.)

У Києві український гурт «Танок на майдані Конго» відсвяткував свій ювілей — «ТНМК. 20 сезонів». Чому сезони? Бо років групі більше, а цей відлік гурт веде з фестивалю «Червона Рута».
 
Колись саме на ньому хлопці здобули перше місце в танцювальній номінації, відтоді все й почалося. Насправді, вони досі з ностальгією згадують той фестиваль. Тоді обирали найкращих, і що найголовніше — вони мали представити свої пісні, а не феєрично переспівати чужі, що стало модним на всіляких сьогоднішніх шоу.
 
Гурт згадує: тоді, щоб виконати вимогу фестивалю — 3 пісні українською мовою — їм довелося буквально за дві години написати композицію «Зроби мені хіп-хоп», до речі, ця пісня здобула приз за найкращий шлягер «Червоної Рути». 
 
За ці роки у колективі змінилося понад 30 музикантів, найпомітнішим був вихід із групи Ділі — Едуарда Приступи, що розпочав власний проект. Проте Діля досі іноді виступає з музикантами. Вийшов на сцену і цього разу. Хлопці влаштували такий собі костюмований перформанс — публіка шаленіла.
 
Крім «Червоної Рути», «Танок» виступив ще на багатьох фестивалях, серед них «Таврійські ігри», «Захід Фест», французький Les Francofolies, а також один із наймасштабніших європейських фестивалів — Sziget Fest в Угорщині. Нині дискографія гурту налічує 6 студійних альбомів, один з яких — «Сила» — 2005 року в Україні став золотим.
 
Свій стиль хлопці характеризують як репкор, хоча мають пісні, що належать до хіп-хопу, рок, поп. «ТНМК» постійно експериментує, наприклад, відіграли джазові концерти, концерти з народними інструментами. Справжньою подією в житті гурту став концерт із Молодіжним академічним симфонічним оркестром «Слобожанський», хлопці навіть випустили альбом, що мав назву «Симфо хіп-хоп».
 
До київського концерту «20 сезонів» із-понад 100 пісень гурт обрав 35, як кажуть — це ті, що їм самим дуже подобаються. Щодо репертуару, то «Танок» до нього ставиться вкрай прискіпливо. Кажуть, реп має бути літературою або принаймні дуже близькою до неї — поезія в чистому вигляді.
 
Інтелектуальна глибина теж важлива, без неї справжнього репу немає. Багато пісень і на злобу дня, наприклад, дуже актуально у світлі питання про квоти звучить їхнє «Ей, довго ще на радіо будуть лише москалі?». Мабуть, завжди актуальним буде їхній «Вавилон»: «Проголосуй за мене, дам народу я гарячу воду».
 
Однією з перчинок творчості гурту за ці роки став запис неочікуваних дуетів. 2012-го «ТНМК» навіть випустив спеціальну збірку Double Trouble, в якій можна почути такі собі експерименти з Софією Ротару, Русланою, групами Apollo 440 та Mgzavrebi, «Кобзою», «Димною Сумішшю» та «Тартаком», Міхеєм та Сергієм Шнуровим та ін. 
 
Не минулося без сюрпризів і цього ювілейного концерту. Київська публіка стала свідком двох дуетів. Перший — з народною артисткою України Ніною Матвієнко, думаю, скільки вони разом співатимуть, цей дует щоразу вражатиме. Вкрай незвичною видається народна артистка, Герой України поруч репкорівців, але треба визнати, що звучить масштабно.
 
Другий дует — це була прем’єра пісні «Гострі ножі» з українською легендою «Братами Гадюкіними». І якщо «ТНМК» за час свого існування записав понад 20 дуетів, то для «Гадюкіних» цей дует був першим. Приймали їх просто фантастично. Як на сцені, так і в залі відбувалося щось неймовірне. 
 
Попри те, що пісні у «Танка» чималенькі, публіка співала їх напам’ять. Та й пригадати або навіть підучити час мала — концерт розпочався на 45 хвилин пізніше, ніж було заявлено.
 
Концертом святкування 20-річчя не завершилося. Буквально за кілька днів до нього гурт презентував кліп на пісню «Небокрай» та пообіцяв от-от представити ще один. Також — працюють над наступним альбомом. Наразі тексти, що їх написав Олександр Сидоренко — Фоззі, — проходять без перебільшення суворий відбір. Тож новий сезон «ТНМК» розпочався.