Принципи «не підвели»: національна збірна на мажорній ноті завершила футбольний рік

18.11.2016
Принципи «не підвели»: національна збірна на мажорній ноті завершила футбольний рік

Як відзначив Андрій Шевченко, у матчі з Сербією найближчий резерв національної збірної України «каші не зіпсував». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Переважна більшість наставників свою роботу біля керма нового колективу розпочинає з товариських поєдинків. Водночас тренерська кар’єра Андрія Шевченка на чолі національної збірної України стартувала матчем відбору на чемпіонат світу-2018.

А свій перший «товарняк» команда Шевченка зіграла вже після завершення осінньої частини кваліфікації, коли тренерський штаб «синьо-жовтих» відчув необхідність перевірити в дії найближчий резерв для першої команди. Упродовж чотирьох офіційних матчів Андрій Шевченко не надто варіював складом, покладаючись більшою мірою на перевірені кадри з «Шахтаря» та «Динамо». Але в товариському поєдинку з сербами можливість зіграти отримали ті, хто у попередніх протистояннях не мав ігрової практики.
 
Подібне рішення перед харківською зустріччю прийняв і наставник балканців Славолюб Муслін, який також довірив місце у старті «дублерам». Зреш­тою, більш переконливу гру на полі стадіону «Металіст», де, до слова, в новому сезоні через відсутність у місті професіонального клубу практично не грають у великий футбол, продемонстрували «синьо-жовті». Забивши по голу в кожному з двох таймів, підопічні Шевченка подовжили таким чином свою переможну серію до трьох матчів. Сам наставник українців після матчу заявив: «Головне, що принципи, котрі ми прищеплюємо команді, не були порушені. Видно, що футболісти їх розуміють».
 
На тлі сербських резервістів робити висновки щодо конкурентоздатності всієї нашої «лави запасних», звісно, недоречно. Проте старань окремих виконавців також не можна було не помітити. Здається, найпродуктивнішими були дії екс-«дніпрянина», а нині гравця грецького ПАОКа, Євгена Шахова, авторству котрого належить переможний гол у матчі. Немов яструб, він кинувся на добивання м’яча, котрий після незграбної спроби Романа Зозулі його прийняти, на неприпустимо довгий час залишився на самоті. Вдало відгукнувшись на фланговий простріл Артема Федецького, форвард «Бетиса» мав чудову нагоду перервати свою багатоматчеву «суху» серію у збірній, проте зайва метушня навколо м’яча стала на заваді реалізації цього проекту.
 
Натомість у Андрія Ярмоленка проблем з подвоєнням рахунку взагалі не було. Нагодою реалізувати пенальті він скористався вміло. «Нинішній рік видався складним: на Євро ми зіграли погано. Сподіваюся, в наступному такого не буде», — резюмував динамівський «вінгер», вихід якого на заміну додав діям синьо-жовтої команди впевненості.
 
Варто додати, що з приходом на тренерський місток української збірної Андрія Шевченка  збірники в один голос кажуть про відчутне покращення мікроклімату всередині колективу, проблеми з яким, здається, стали однією з причин провалу на нещодавньому ЧЄ. Нагадаємо, що за кілька місяців до його старту добряче посварилися футболісти «Динамо» та «Шахтаря» — Ярмоленко та Степаненко.
 
Тепер же, як відзначають збірники, вони — як одна сім’я. «Що змінилося з приходом Шевченка? Ми стали єдиним колективом. Ми граємо на полі один за одного, не жаліємо себе й розуміємо, що повністю віддалися грі. Нам не соромно дивитися вболівальникам у вічі», — так оцінив атмосферу в таборі збірної один з її лідерів Євген Коноплянка. 
 

ТАБЛО

Товариський матч. Україна — Сербiя 2:0 (Шахов, 38; Ярмоленко, 87 (пен.); У: Бойко, Бутко, Ордець, Кривцов, Федецький, Малишев, Караваєв (Петряк, 46), Сидорчук (Ротань, 46), Шахов (Зінченко, 77), Циганков (Ярмоленко, 65), Зозуля (Бесєдін, 62)).