У Польщі відкрили виставку старовинних скарбів Львова

26.10.2016
Днями у польському Музеї Любельському в Любліні відкрили виставку «Врятовані скарби підземного Львова».
 
Вона розповідає про життя Львова та львів’ян протягом багатьох століть через їхній побут. Загалом у музеї представлено понад 500 артефактів, що датуються періодом від VII ст. до початку ХХ ст.
 
Усі речі — з розкопок, які науково-дослідний центр «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України проводив в останні 15 років у Львові.
 
Куратор виставки Наталія Войцещук розповіла: «Ідеєю виставки є показати щоденне життя львів’ян. Тому тут відібрано речі, які використовували львів’яни щодня і які були для них важливими: ножики, глечики, сковорідки, горнятка, прикраси. Самі по собі ці предмети мовчазні, але саме археологи здатні наділити їх мовою».
 
Виставку супроводжують репродукції давніх планів Львова та старі світлини міста. Також відвідувачі мають змогу побачити сучасні місця археологічних досліджень крізь об’єктиви фотохудожників Віталія Грабара та Романа Шишака.
 
Як стало відомо «УМ», у Львові таку виставку зможуть організувати не раніше 2018 року (адже для цього потрібне музейне приміщення з усім необхідним технічним забезпеченням, якого наразі немає). У 2017 році експозицію представлять у Вроцлаві та Варшаві.
 
А першу виставку в межах проекту відкрили 17 жовтня минулого року у Кракові.