Еквадор обмежив доступ до інтернету Джуліанові Ассанджу

20.10.2016
Еквадор обмежив доступ до інтернету Джуліанові Ассанджу

У Хілларі Клінтон і без «Вікілікс» проблем вистачає.

Еквадор визнав, що частково обмежив доступ до інтернету засновникові порталу «Вікілікс» Джуліанові Ассанджу, якому надано притулок у посольстві країни в Лондоні, де він перебуває з 2012 року, повідомляє Бі-Бі-Сі. 
 
Нагадаємо, нещодавно «Вікілікс» оприлюднила матеріали, які кидають тінь на кандидатку від демократів Хілларі Клінтон.
 
Як зазначається в повідомленні прес-служби МЗС Еквадору, уряд країни «поважає принцип невтручання» у внутрішню політику інших країн. Тож, з огляду на це, він не втручається у виборчі процеси за кордоном та не підіграє окремим кандидатам.
 
На тлі цього було вирішено «тимчасово обмежити» можливості комунікації в посольстві, зазначається в повідомленні. Одночасно МЗС Еквадору наголосило, що ця країна не змінила свого ставлення щодо надання притулку Ассанджу.
 
«Еквадор, згідно зі своїми традиціями, буде захищати права людини, особливо осіб, які є жертвами політичних переслідувань», запевняє еквадорська влада. 
 
Водночас Кіто — столиця Еквадору — заперечує, що вдалася до обмеження через тиск із боку Сполучених Штатів.
 
У заяві міністерства закордонних справ Еквадору зазначено, що публікації «Вікілікс», які можуть вплинути на перебіг президентських виборів у США, є справою тiльки «Вікілікс».
 
Бо ще 17 жовтня «Вікілікс» звинуватила Еквадор у тому, що той відрізав Ассанджу доступ до інтернету на прохання держсекретаря США Джона Керрі. Вашингтон, у свою чергу, заперечує свою причетність до цього. 
 
Мабуть, це засмутило суперника Клінтон — Дональда Трампа, який дуже хвалив цей викривальний портал.
 
Адже наприкінці липня, незадовго до з’їзду Демократичної партії, на якому Хілларі Клінтон отримала номінацію кандидата в президенти, «Вікілікс» опублікував 20 тисяч електронних листів політиків цієї партії.
 
Серед них і таких, в яких співробітники виборчого штабу Клінтон глузують з іншого претендента в президенти США від демократів, сенатора Берні Сандерса та його прихильників. Дональд Трамп активно використовує ці матеріали у виборчій кампанії. 
 
Але й без «Вікілікс» нового компромату на Хілларі Клінтон не бракує. На цьому тижні агент служб безпеки, який у 2009—2013 був делегований до особистої охорони пані Клінтон, повідомив ФБР, що та, перебуваючи на посаді держсекретаря, вивезла з приміщення Держ­департаменту меблі та люстри, які потім потрапили до її дому у Вашингтоні.
 
Держдепартамент стверджує, що це не була крадіжка, а Клінтон просто забрала свою власність. 
 
Газета «Нью-Йорк Пост» повідомляє, що інформація про вивезення меблів опинилася в документах слідства у справі неправомірного використання колишнім держсекретарем довірених їй матеріальних цінностей.