Життя в розстрочку. В Україні може змiнитися форма оплати комунальних платіжок

20.10.2016
Життя в розстрочку. В Україні може змiнитися форма оплати комунальних платіжок

Не хочеш субсидiї — отримаєш розстрочку. (Фото з сайта Kordon.com.ua.)

Альтернативу в питаннях оплати послуг ЖКГ запропонував співвітчизникам Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
 
На зустрічі з керівниками профспілок він озвучив «ноу-хау» від уряду: з початком опалювального сезону пропонують механізм річної розстрочки для українців, які не можуть або не хочуть скористатися субсидіями. Прем’єр уточнив, що є два варіанти: субсидія, тобто адресна безповоротна допомога, і розстрочка (споживаємо сьогодні — платимо 12 місяців).
 
«Люди отримають рахунки і побачать, що компенсація є прийнятною, і фактично навіть від підвищення до ринкового рівня ціни на газ. На бюджетах сімей це не позначиться. Це наша мета, це наше завдання», — зазначив він. Однак при цьому додав, що держава не може субсидiювати й дотувати теплокомуненерго, водоканали тощо.
 
Дещо раніше Кабмін розробив законопроект про розблокування фінансово-господарської діяльності теплокомуненерго (ТКЕ): зняття арештів iз майна і поточних рахунків, зупинку нарахування пені та штрафних санкцій за енергоносії.
 
Адже понад 100 ТКЕ по всій Україні працюють в умовах арештованих рахунків. Через заборгованість перед постачальником газу НАК «Нафтогаз України» компанії змушені направляти значну частину коштів на погашення заборгованості.
 
За словами представників ТКЕ, це істотно ускладнило підготовку до опалювального сезону. Щоб уникнути відключень опалення, Каб­мін зобов’язав «Нафтогаз» постачати газ ТКЕ до кінця опалювального сезону навіть за наявності заборгованості.
 
Нагадаємо, що з ініціативою 12-місячної розстрочки до уряду напередодні звернувся «Народний фронт», чим не забарився похвалитися, спілкуючись із журналістами в парламенті, керівник цієї фракції у ВР Максим Бурбак.
 
«Сьогодні Прем’єр-міністр оголосив, що уряд підтримуватиме ініціативу «Народного фронту», щоб громадянам, які не отримали субсидій або навіть не подавали папери на них, надавали можливість 12-місячної розстрочки за послуги, які були надані комунальними службами. Це ще один із доказів дієвої співпраці між депутатським корпусом коаліції та коаліційним урядом», — «відзвітував» пан Бурбак. 
 
Та, вочевидь, не тим шляхом ідуть «товариші»: замість «розтягування гуми» з комплатежів (бо це не вирішення проблеми), краще б інтенсивніше сприяли реальному підвищенню добробуту пересічного українця.