Рада закликала Нідерланди посприяти євроінтеграції України

20.10.2016
На початку пленарного дня Верховна Рада продовжила до 1 серпня 2017 року перебування міжнародної місії щодо розслідування катастрофи MH-17. За законопроект №0111, який Президент Петро Порошенко вніс до парламенту, проголосували 247 нардепів.
 
Ідеться про те, аби пролонгувати розслідування катастрофи літака Boeing-777, збитого на Донбасі з російського зенітно-ракетного комплексу «Бук» влітку 2014-го.
 
Для чого це потрібно, адже висновки міжнародної команди експертів, котрі прямо звинуватили у цій трагедії Росію, вже оприлюднені? Річ у тім, що наразі слідчі збирають інформацію щодо двох фігурантів обвинувачення і навіть називають їхні імена. Рішення ВР дозволить їм об’єднати зусилля з нідерландськими фахівцями та продовжити цю ­роботу. 
 
Другою вчорашньою ухвалою парламенту, котру підтримали 235 депутатів, парламентарі закликали уряд Нідерландів спільно з інституціями Євросоюзу виробити рішення, яке дозволило б королівству ратифікувати угоду про асоціацію України та ЄС.
 
Нідерланди просять не приймати рішення, «яке матиме дискримінаційний щодо України характер та поставить під загрозу імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
 
Про що йдеться в даному разі — цілком зрозуміло: у квітні поточного року проти Угоди про асоціацію з Україною на консультаційному референдумі проголосувала більшість голландських громадян. 
 
За пропозицією нардепа Бориса Тарасюка до тексту ухвали додано тезу, що можливим виходом із ситуації, яка склалася, могла б бути «інтерпретуюча заява палати представників та сенату Королівства Нідерландів».
 
Колега Тарасюка Олена Сотник, представляючи у Верховній Раді проект постанови, зазначила, що на даний момент лише 0,6% громадян ЄС проголосували проти ратифікації, однак 27 країн-членів Євросоюзу вже ратифікували угоду. Тож уряду Нідерландів пропонується ухвалити таке рішення, щоб воно не дискредитувало позицію цих 27 країн. Далі — слово за голландцями.