Ядерна зброя та смертна кара. Що пропонує новостворена партія "Азову"

18.10.2016
Ядерна зброя та смертна кара. Що пропонує новостворена партія "Азову"

На Покрову «Азов» мітингував окремо.

Хоча дострокові парламентські вибори поки що не на часі, в Україні триває розростання політичних сил. 14 жовтня, на Покрову, було створено партію «Національний корпус» — захисників Вітчизни, таким чином, побільшало. А з ними й роздумів на тему, ким є ці нові гравці та якими є їхні цілі та завдання.

«Азов» стає партією

Нову політичну партію «Національний корпус» було створено на базі раніше зареєстрованого «Громадянського руху «Чесні справи» та об’єднання «Патріот України». Це формально.
 
А де-факто «Національний корпус» виріс iз цивільного корпусу «Азов», який пов’язаний з однойменним полком. Проте організатори з’їзду, який минулої п’ятниці формалізував утворення партії, чомусь воліли уникати згадок про «Азов». 
 
Хоча на розкладках у фойє з’їзду гостям та делегатам пропонували продукцію з символікою знаменитого полку. Головою «Національного корпусу» було обрано першого комбата «Азову», а нині народного депутата Андрiя Білецького. Його повноваження триватимуть чотири роки. 
 
До київського Будинку архітектора, де відбувалося дійство, зійшлися переважно молоді люди 30-річного віку в одностроях, які превалювали над цивільним вбранням. Утiм як важку артилерію було задіяно й багаторічного радянського дисидента та політв’язня Левка Лук’яненка, котрий уже років із десять як відійшов від активної політики. Навряд чи цей патріарх плекає намір вступити до лав 
 
«Національного корпусу» — присутність Лук’яненка на з’їзді обмежилася виголошеною ним вітальною промовою. «Віримо в те, що ви здатні відродити честь і славу української нації», — зазначив він, відкриваючи з’їзд.
 
Окремо пан Лук’яненко згадав про «реванш московської мови», який націоналісти не повинні допустити. Тим часом у кулуарах з’їзду чулося багато російської, і це відрізняло захід від схожих зібрань інших націоналістичних сил — того ж «Правого сектору» чи «Свободи».
 
Після Лук’яненка слово взяв новообраний лідер «Національного корпусу». Андрій Білецький оголосив, що його партія мусить стати партією «реальної дії». «Нічого, крім дії, — ніяких слів, білбордів, витрачання часу на телешоу, дебати і подібні речі. Наші дії, наша щоденна робота повинні стати найкращою агітацією, найкращою політичною рекламою для нашої партії», — сказав він.
 
Не так давно, нагадаємо, «реальною дією» «Азова» стало блокування будівництва в Святошинському провулку, де «автором» чергової багатоповерхівки виступав «Київміськбуд». Вочевидь Білецький мав на увазі акції подібного штибу, тим паче що тема цього будівництва спливла й на з’їзді.
 
Білецький заявив, що діалогу з забудовником його сила наразі не провадить, а спорудження 25-поверхівки у цьому скандальному місці «не допустимо ані ми, ані місцеві мешканці».

Ядерна зброя, смертна кара та Балто-Чорноморський союз

Утiм самим лише протистоянням із забудовниками «Національний корпус» свої дії обмежувати не планує.
 
Згідно з ухваленою програмою партії «Нацкорпус» виступає за відновлення ядерного потенціалу України, націоналізацію стратегічних підприємств і легалізацію вогнепальної зброї.
 
Крім того, «для захисту геополітичних інтересів України» в нашій державі має бути створено український іноземний легіон.
 
Також партія виступає за створення Балто-Чорноморського союзу. А от інтеграція з Європейським Союзом для «Національного корпусу», схоже, не є безсумнівною цінністю.
 
У кулуарах з’їзду про це говорив депутат парламенту та колишній боєць «Азова» Олег Петренко: «На Майдані за ЄС виступали тільки ті люди, які були на сцені і біля сцени. Ті хлопці, які билися на барикадах, билися не за ЄС, вони боролися за Україну, тож вони ображалися, коли їх називали «Євромайданом».
 
Тому пріоритетом «Нацкорпус» бачить передусім співпрацю з Польщею та країнами Балтії. 
 
Щодо внутрішньої політики, то тут «азовці» підготували свій пакет новацій. Вони вважають, що необхідно мінімізувати покарання, пов’язані з позбавленням волі, і замінити їх на суспільно корисні роботи, але натомість провести громадське обговорення щодо можливості відновлення смертної кари.
 
Також, згідно з програмою партії, держава має надати громадянам право відмовитися від військового призову. Для цього громадянин має заплатити певну суму до бюджету і відмовитися від виборчого права. Іще пропонується заборонити політичну рекламу в ефірі телебачення та на зовнішніх носіях.

Запасний аеродром для міністра

Деякі ЗМІ повідомили про те, що за «партієзацією» «Азова» стоїть міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він, таким чином, буцімто створює собі «запасний аеродром» в умовах падіння популярності його власної політсили.
 
Але Андрій Білецький цю інформацію рішуче заперечує. «Аваков не має жодного стосунку до нашої партії... В політичному плані я не симпатизую їхній політичній силі («Народному фронту». — Авт.). Навряд чи вони сильно підтримують нашу політичну силу, — сказав він.
 
Але «з приводу війни» Білецький діалог з Аваковим веде постійно. Воно й зрозуміло, адже формально полк «Азов» перебуває у структурі МВС. Уже незабаром, анонсує Білецький, «Національний корпус» нараховуватиме в своїх лавах як мінімум 10 тисяч осіб.
 
Саме вони й конкуруватимуть із «колегами» з інших політичних сил, наприклад, зі «Свободою». Саме конкуруватимуть, адже праві радикали України не дійшли згоди навіть у тому, щоб провести на Покрову спільний патріотичний марш. Але це вже інша історія.