Росія забрехалася в намаганнях виправдатися за збитий малайзійський «Боїнг»

30.09.2016
Оприлюднені позавчора результати незалежного розслідування експертів із міжнародної Об’єднаної слідчої групи стосовно того, що малайзійський «Боїнг» був збитий над Донбасом росіянами чи проросійськими сепаратистами з російської системи «Бук», фактично повторюють висновки, які колишній народний депутат України Георгій Омельченко оприлюднив в «Україні молодій» ще в травні цього року. 
 
Відтак відповідальність з України, яку називали серед можливих винуватців трагедії літака рейсу MH17, остаточно знято. Згідно з результатами міжнародної Об’єднаної слідчої групи в Нідерландах, пасажирський лайнер Малайзійських авіаліній два роки тому було збито російською установкою «Бук», розташованою поруч із підконтрольним проросійським бойовикам селищем Первомайським Донецької області. 
 
Власне, як і було передбачено, слідчі зробили остаточну заяву щодо зброї та місця, звідки збили літак, але без оголошення відповідальних за трагедію, бо ці висновки залишили для кримінального трибуналу. Перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук зазначив: «Не може звичайна людина керувати таким озброєнням. Встановлено, що для цього треба проходити теоретичну підготовку декілька років. Хто саме керував цим екіпажем, буде встановлювати слідство».
 
Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков в інтерв’ю програмі Бі-Бі-Сі «Важка розмова» заявив, що доповідь Міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи MH17 не можна вважати «остаточною правдою». «На жаль, ми не бачили ніяких доказів», — заявив прес-секретар російського президента, а висновки слідчих назвав попередніми. Міністерство оборони РФ також заявило, що російські зенітно-ракетні комплекси ніколи не перетинали українсько-російський кордон. Представниця МЗС РФ Марія Захарова сказала, що міжнародна група відсторонила Росію від «повноцінної участі» у розслідуванні катастрофи. При цьому вона звинуватила українську сторону, що брала участь у розслідуванні, в підробці доказів.
 
Втім у Росії частково визнали провину за збиття «Боїнгу». Радник головного конструктора концерну «Алмаз-Антей» Михайло Малишевський припустив що ракету, якою був збитий рейс MH17, могли випустити помилково. «Потенційно таке можливо тільки за збігом обставин, поганого обслуговування техніки і неправильних дій екіпажу», — сказав він. Хай побічне, але все ж визнання вини.
 
Американська розвідка у причетності Росії була впевнена із самого початку. 18 липня 2014-го президент США Барак Обама звернувся до преси. «На жаль, сепаратисти, яких контролює Росія, продовжують блокувати розслідування. Вони не дають можливості слідчим потрапити на місце падіння літака. Коли слідчі наблизилися, вони почали стріляти у повітря. Сепаратисти виносять докази з місця падіння літака. Ці сепаратисти, яких підтримує Росія, виносять тіла, дуже часто без жодної поваги до жертв трагедії. Враховуючи їхній прямий вплив на сепаратистів, Росія і особливо президент Путін несуть пряму відповідальність за те, щоб змусити їх співпрацювати зі слідством», — сказав тоді Барак Обама.