Крах «Дойче Банк» може спричинити чергову глобальну кризу

29.09.2016
Крах «Дойче Банк» може спричинити чергову глобальну кризу

Керівництво банку довгий час приховувало труднощі від клієнтів та уряду.

Європейські фінансові експерти зазначають, що німецький фінансовий гігант «Дойче Банк» (Deutsche Bank) наближався до свого краху майже 10 років. Після серії неприємних скандалів, невдалих рішень та сумних подій акції «Дойче Банку» втратили у вартості майже 50% за останній рік, сягнувши рекордного мінімуму на рівні 12,60 долара. А перспективи для німецького банку виглядають іще по­хмурішими.
 
Ринкова капіталізація банку зі 147-річною історією не перевищує 15,8 млрд. доларів, а поточна вартість акцій — це лише вісім відсотків від пікової ціни, досягнутої у травні 2007 року. 
 
Якщо американські банки Lehman Brothers та Bear Stearns, крах яких спричинив глобальну фінансову кризу 2008 року, померли швидко і без страждань, то агонія «Дойче Банку» триває роками, і смерть обіцяє бути болючою та страшною.
 
Ця інвестиційно-банківська установа вважається однією з найбільших у світі, її ставлять на один рівень з американськими фінансовими гігантами Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America та Citigroup.
 
Але, на відміну від них, «Дойче Банк» так і не вилікувався від ран, які були завдані світовою фінансовою кризою 2008 року. А керівництво банку ретельно приховувало внутрішню кризу від клієнтів та німецького уряду.
 
Свій жалюгідний стан банк визнав лише 2013 року, коли змушений був залучити три мільярди доларів за рахунок випуску прав. 2014 року повторив таку ж маніпуляцію на півтора мільярда доларів, а потім iще на вісім мільярдів. 
 
Європейський фінансовий ринок на цей час є слабкішим за американський. Збитковими стають голландські банки, назріває криза в найбільших італійських банках. Усе це може підштовхнути Європу і світ на межу чергової фінансової катастрофи зразка 2008 року.
 
Але німецький уряд не поспішає з допомогою. Канцлер Німеччини Ангела Меркель позавчора висловила сподівання, що найбільший банк країни «Дойче Банк» якнайшвидше впорається зі своїми проблемами сам. Раніше канцлер нівелювала можливість державної допомоги банку для сплати штрафу в 14 мільярдів доларів уряду США.
 
Останній підозрює німецьку фінустанову в порушеннях при торгівлі цінними паперами напередодні кризи 2008 року.
 
Меркель бути посередником у перемовинах відмовляється.
 
«Я тільки хочу сказати, що «Дойче Банк» — частина Німеччини та її фінансового сектору. Звісно, ми сподіваємося, що всі компанії, навіть якщо вони мають тимчасові проблеми, можуть розвиватися у правильному напрямку. Більше я не буду коментувати», — заявила Меркель.
 
Аналітики вважають основною причиною відмови у допомозі — поганий таймінг: Німеччина стоїть на порозі виборів, а рятувати банк довелося б за рахунок ви­борців-платників податків, голоси яких Меркель уже втрачає на тлі міграційної кризи. 
 
Після рекордного падіння вартості акцій «Дойче Банк» планує скоротити близько 9% співробітників. Скорочення персоналу також очікуються і в другому найбільшому банку країни — «Комерцбанк» (Commerzbank) через ультранизькі відсоткові ставки та слабкий попит на кредити.