Б’ють «Литаври»: на Чернігівщині зібралися письменники з 15 країн

23.09.2016
Якщо минулого тижня центром літературного життя України був Львів і його Форум видавців, то нині всі дороги ведуть до Ніжина та Чернігова. 22 вересня тут стартував перший Міжнародний фестиваль інтеграції слова в сучасному арт-просторі LYTAVRY, який зібрав популярних сучасних письменників із 15 країн світу.
 
На Чернігівщину завітали гості з Македонії, Білорусі, Грузії, Туреччини, Хорватії, Литви, Польщі, Німеччини, Сербії, Вірменії, Кореї, В’єтнаму, Японії, Сирії та Китаю, зокрема відомий прозаїк із Туреччини Бахтіяр Аслан, білоруська письменниця і драматург, автор бестселерів із психології Діана Балико, письменник із Німеччини Бенедикт Дирліч.
 
Не менш презентабельною є й українська команда — у фестивалі беруть участь Віктор Неборак, Олександр Ірванець, Борис Гуменюк, Дмитро Лазуткін, Наталка Трохим, Сергій Пантюк, Олена Степаненко, Маріанна Кіяновська та багато інших відомих імен. Також у рамках фестивалю виступлять популярні гурти The Doox, «Запорозькі тулумбаси», «АртиХатта», «Телері» та інші виконавці.
 
Ініціатором фесту виступила громадська організація з Ніжина «Центр новітніх ініціатив та комунікації», керівником якої є відома поетка Тетяна Винник. «Передусім ми прагнемо розвивати культурно-мистецький простір та перетворювати його, інтегрувати слово в інші мистецькі практики — музичне, театральне та візуальне мистецтво. Водночас з’являється потреба доносити світові правдиву інформацію про культуру України та про події на сході.
 
Тому фестиваль має доволі щільну і різноманітну програму: від сучасної літератури представників угруповання «Бу-Ба-Бу» до сучасної турецької прози, творчості поетів сходу, серболужицької та грузинської літератури. Ми йдемо з книгою у школи, бібліотеки та вузи, адже якщо ми хочемо у майбутньому бачити розвинену і освічену молодь — її треба виховувати вже сьогодні», — зазначила вона в коментарі «УМ». 
 
До фестивалю організатори спромоглися видати альманах, до якого увійшли твори учасників цьогорічних «Литавр» двома мовами — українською та англійською. Щоб встигнути до фестивалю, довелося залучити багатьох перекладачів, серед яких — навіть волонтери та студенти Ніжинського університету імені Гоголя.
 
«Ми плануємо започаткувати щорічну бібліотечку фестивалю — видання літературно-мистецького українсько-англійського альманаху «Литаври» та книжок відомих світових сучасних письменників українською. Такі книжки будуть корисними для шкіл та університетів. У майбутньому ми будемо дарувати їх бібліотеками та школам Чернігівщини. А перший альманах його учасники повезуть у різні куточки світу, а також отримають усі школи Чернігова та Ніжина», — розповіла Тетяна Винник.
 
Матиме фестиваль і благодійну складову. Власне, ГО «Центр новітніх ініціатив та комунікації» постійно проводить різні акції на підтримку дітей-сиріт, переселенців, бійців АТО. «Ми плануємо у майбутньому створення благодійних аукціонів та заходів, які змінюватимуть уявлення про сучасне мистецтво.
 
До того ж, у нас іде війна, живуть люди і вчаться діти. Ми будемо купувати комплекти книжок сучасних авторів для шкіл та бібліотек Чернігова і Ніжина. Якщо вдасться назбирати більше — частину коштів віддамо хворим дітям та бійцям АТО, але зараз не будемо ділити шкіру невбитого ведмедя», — каже Тетяна.
 
«Литаври» триватимуть до 24 вересня, а тоді, сповнені вражень учасники роз’їдуться по світу, щоб розповідати про гостинну Чернігівщину та сучасну українську культуру. А ми станемо трішки багатшими їхньою літературою. В чому і полягає сенс фестивалю.