У Голосіївському парку вандали знищують мальовниче урочище Бичок

20.09.2016
У Голосіївському парку вандали знищують мальовниче урочище Бичок

Активісти хочуть зберегти Голосіївський парк. (Фото з сайта luxnet.ua.)

20 вересня, мало відбутися судове засідання щодо неправомірно варварських дій ТОВ «Авеста-Буд» в урочищі Бичок, що в Голосіївському парку столиці. Але через контрдії «авестівців», які подали апеляційну скаргу, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду після її розгляду перенесла розгляд справи на 22 вересня. Урочище Бичок, що неподалік траси, — це дубова діброва, деяким деревам там 100-250 років. 
 
Нагадаємо, товариство з обмеженою відповідальністю у ніч на 22 серпня цього року, скориставшись допомогою горезвiсних «тітушок», учинило неприпустимо зухвалі дії: було вирубано понад 40 соток мальовничого урочища, попри домовленості з активістами про непроведення робіт, принаймні до рішення суду. Адже засідання Господарського суду Києва — щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, отриманого керівництвом ТОВ «Авеста-Буд», — мало відбутися завдяки наполегливості еко-активістів ще 30 серпня.
 
Реакція громадських активістів на вандалізм була миттєвою. Тоді, 22 серпня, автомайданівці, добровольці полків «Донбас», «Айдар», УНСО, небайдужі кияни зламали паркан будмайданчика компанії забудовника, таким чином показавши своє ставлення до знищення будівельниками з «Авеста-Буд» заповідника. І хоча перші слухання таки відбулися наприкінці серпня, конфлікту суд так і не вирішив: до справи додалися нові факти та докази. 
 
Намагання забудувати урочище Бичок почалися ще в 2007 році. Тодішні «батьки» міста розбили цей мальовничий клаптик парку на шість ділянок: збираючись провести конкурси, аби залучити капітал для будівництва тут офісних комплексів, готелiв, паркінгів та інших принад цивілізації.
 
Але тоді активістам удалося відвоювати урочище. Фактично під тиском небайдужих активістів урочище Бичок згідно з Указом Президента Віктора Ющенка за №794 від 27 серпня 2007 року «Про створення національного природного парку «Голосіївський» стало невід’ємною складовою унікальної природної зони в межах Києва. Згідно з Законом України «Про природно-заповідний фонд України», на території національного парку забороняється будь-яка діяльність, що може негативно вплинути на природні комплекси. А знищення лісу «під заправку чи офісні комплекси» є саме такою діяльністю.
 
Проте у 2010 році ТОВ «Авеста-Буд» таки поклало «лапу» на ласий шматок i неправомірно отримало в оренду в Київської міської ради 2,5 га природного парку, куди входить і урочище Бичок, для вищевказаного будівництва. Упродовж шести років помітних дій не було. А з весни 2016-го робота орендарів активізувалася. У квітні невідомі вночі знищили 102 дерева, серед яких були й вікові дуби. А згодом були й серпневі вирубки. 
 
«На жаль, влада зараз корумпована, екологічно несвідома, безчесна. Тому всі ці неподобства й відбуваються, — каже «УМ» Михайло Михалко, голова «Спілки порятунку Голосієва», найстарішої екологічної організації в Україні, утвореної у 1988 році. — У нашої влади лише особисте збагачення на першому місці. Я мав особисту зустріч із Кличком, але, на жаль, у нього немає нічого святого, в нього на першому місці долари».