Бульвар Гавела у Києві переміг в онлайн-опитуванні

22.07.2016
Бульвар Гавела у Києві переміг в онлайн-опитуванні

У столиці завершилося громадське обговорення та онлайн-голосування щодо перейменування бульвару Івана Лепсе на честь Вацлава Гавела, яке відбувається в рамках декомунізації. Чеський президент, лідер Оксамитової революції, переміг радянського політичного діяча та революціонера.
 
За Гавела учасники онлайн-опитування віддали 3529 голосів, тоді як лише 2011 висловилися проти перейменування.
 
До слова, тривалий час пропозиція перейменувати бульвар Лепсе на честь Гавела мала меншість або ж порівняно таку саму кількість голосів, як і відмова від декомунізації. За два дні до завершення обговорення Лепсе лідирував із невеликим відривом, але численні заклики y соціальних мережах до участі у голосуванні на користь вшанування чеського дисидента зробили свою справу.
 
Результати цього обговорення і голосування є підставою для Київської міської ради прийняти відповідне рішення щодо перейменування бульвару.
 
Попри те, що навколо перейменування бульвару точилися суперечки та була ймовірність накручування голосів «проти» перейменування, підтримали зміну назви чимало українських громадських та культурних діячів. Усі вони переконані: перейменування бульвару — це шана людині, яка завжди була солідарна з українською дер­жавою та нацією.
 
«Гавел — великий друг України. Тут він був усього кілька разів, але для України зробив дуже багато. Гавел — один із лідерів боротьби з комуністичним режимом, тому його внесок поширюється не лише на Чехію і Словаччину, а й на Східну Європу та весь світ. Його внесок був визнаний Україною ще за життя, він нагороджений орденом Ярослава Мудрого. Крім того, він є почесним доктором Київського національного університету імені Шевченка.
 
І дуже багато українців, українських журналістів, українських студентів, отримують різного роду стипендії імені Вацлава Гавела. Таким чином цей зв’язок з Україною продовжується навіть після його смерті», — розповідає ініціатор акції «Бульвар Вацлава Гавела» Зорян Кісь. 
 
Варто нагадати, що на честь 80-річчя від дня народження визначного політика, драматурга й мислителя 2016 рік оголошено Роком Вацлава Гавела в Україні. У різних містах за підтримки посольства Чехії з цього приводу  відбуваються різні конференції, фотовиставки, вистави та концерти. Видання українською мовою книги Гавела «Сила безсилих» та ініціатива щодо перейменування бульвару в Києві стали фрагментами Року Гавела.