«Пацани не сховалися за парканом»

22.07.2016
«Пацани не сховалися за парканом»

Анатолій Федорук.

У четвер о шостій ранку слідчі Генпрокуратури розпочали низку обшуків у місті Буча, що під Києвом. Зокрема, обшуки тривали в будинках мера Бучі Анатолія Федорука і його кума — мера Ірпеня Володимира Карплюка, а також у приміщенні Бучанського міськвиконкому. 
 
Як повідомили у «Фейсбуцi» народні депутати Володимир Ар’єв і Ольга Червакова, санкціоновані судом обшуки проводили в рамках справи про розкрадання 900 гектарів лісу в Бучі.
 
«Генпрокуратура проводить обшук у сумнозвісного мера Бучі Анатолія Федорука у справі схематозного викрадення 900 гектарів лісу в Київській області. Його подільник, ще сумнозвізніший мер Ірпеня Володимир Карплюк — той, який захоплював владу в Коцюбинському та організовував побиття активістів, — о третій ранку залишив країну», — написав пан Ар’єв.
 
Депутат оприлюднив світлину паркану навколо будинку Федорука і додав: «Пацани ховалися за нормальним таким парканом. Не допомогло...».
 
Нардеп Червакова додає, що йдеться про так звану справу «Бучанського Межигір’я», адже визнання незаконним цього «дерибану» місцевої влади активісти Приірпіння добилися навіть у Верховному Суді. 
 
За її словами, Карплюка хтось завчасно попередив про затримання та обшук. За неофіційними даними, він вилетів до Польщі. 
 
Ольга Червакова також повідомила, що Головне слідче управління ГПУ також розслідує «кримінальне провадження №42015000000001898 від 11.09.2015 за фактом зловживання службовим становищем Бучанського міського голови Федорука А. П. та його колишнього заступника Карплюка В. А. при виділенні земельних ділянок у м. Буча загальною площею 2 га».
 
За даними Червакової, у квітні 2011 року Карплюк і Федорук створили будівельну компанію «Будрегіонінвест», оформивши її в рівних частках на своїх дружин — Людмилу Федорук і Ларису Карплюк. Ця компанія стала підрядником будівництва житла в Бучі на незаконно розпайованих лісових зонах. 
 
Місцевий активіст, голова ГО «Народна воля» Віктор Бархоленко повідомив «УМ», що в Бучі правоохоронці намагалися потрапити ще й до будинку рідного дядька Федорука — Василя Яцюка. 
 
«За кілька будинків від садиби Федорука розташований будинок його дядька Василя Яцюка. Наші активісти побачили біля нього озброєних правоохоронців, які намагалися потрапити за паркан. Сусіди кажуть, що Яцюка немає вдома, може, встиг утекти, — розповідає пан Бархоленко. — Коли люди спитали бійців, що вони роблять, ті жартома відповіли, що вони добрі знайомі Яцюка і прийшли до нього у гості!». 
 
Інша активістка Ірина Федорів зазначає у «Фейсбуцi», що цих обшуків свідома громада регіону чекала десять років. За її словами, активісти мають безліч інших доказів злочинної діяльності Федорука і Карплюка і «готові надавати прокуратурі свідчення, відеодокази та зібрані роками документи».
 
Водночас мер Ірпеня Володимир Карплюк учора у Facebook  заявив, що пов’язує обшуки не з розкраданням 900 гектарів лісу в Бучі, а зі своєю політичною діяльністю. Мовляв, кандидати від партії «Нові обличчя» (лідером якої є Карплюк) минулої неділі виграли вибори у селищі Коцюбинське, що під Києвом, і через це з ним вирішили розправитися. Своїх опонентів він звинувачує у корупції. 
 
Від мера-втікача також стало зрозуміло, що члени його сім’ї залишилися вдома і є свідками обшуків: «Я не боюся обшуків. Я хвилююся за своїх дітей, які не повинні зростати у своєму дворі бачачи «зелених чоловічків» з автоматами».
Голова департаменту ГПУ Володимир Гуцуляк учора повідомив, що мерам Ірпеня і Бучі загрожує від 6 років «колючки», але якщо їм інкримінують статтю про перевищення службових повноважень, то строки покарання можуть бути до 12 років.