У Черкасах комунальники заплатять 45 тис. постраждалому від снігової брили

20.07.2016
У Черкасах комунальники заплатять 45 тис. постраждалому від снігової брили

Апеляційний суд Черкаської області визнав винними комунальників. (Фото з сайту provce.ck.ua)

Приклад того, що громадянське суспільство повинно перестати миритися зі свавіллям та бездіяльністю ЖЕКів та вчитися захищати свої законні права, продемонструвала черкаська родина, котра успішно виграла суд у комунальників. 
 
«Україна молода» повідомляла у січні цього року, як у Черкасах біля магазину «Будівельник» по вулиці В’ячеслава Чорновола велика брила снігу вкупі з льодом впала з багатоповерхівки на голову батькові черкаської журналістки Ірини Семко і сильно травмувала його. Чоловік переніс кілька операцій і став інвалідом. 
 
А днями озвучено рішення Апеляційного суду в цій резонансній справі. Згідно з його ухвалою, чинним залишено рішення суду першої інстанції, тож СУБ (служба утримання будинків. — Авт.) зобов’язана виплатити постраждалому чоловікові відшкодування на суму 45 829 грн. 
 
За словами юриста цієї родини Людмили Бордунос, через те, що наші СУБи не виконують свою роботу — вчасно не чистять сніг iз дахів, не обстежують фасади будинків на можливість самочинного перепланування балконів, людина стала інвалідом 2-ї групи, залишилася жити з металевою пластиною в голові замість кістки черепа. 
 
Пані Людмила каже, що юристи СУБ до останнього затягували справу, яка тривала шість місяців. Засідання в Апеляційному суді також відбулося без них. Найцікавіше, що клопотання про відкладення принесла особисто начальник юридичного відділу Соснівської СУБ, яка, відповідно до її ж клопотання, начебто перебуває на лікарняному і не має змоги прибути в суд.
 
«У Соснівської СУБ є сім днів на добровільне виконання рішення суду. Якщо цього не станеться, державний виконавець має накласти арешт на всі рахунки СУБ і самостійно стягнути кошти», — говорить «УМ» Людмила Бордунос. 
 
Вона стверджує, що наполягатиме на арешті рахунків. До того ж у разі відмови від добровільного виконання рішення суду, наголошує, СУБ буде змушена заплатити ще й 10% виконавчого збору, а це майже 5000 грн.
 
«Окрім того, наразі відкрито кримінальну справу за цим кричущим фактом, і родина постраждалого сподівається, що винного таки буде покарано», — підсумовує пані юрист.