На прощі у Зарваниці поляків і українців назвали братами

20.07.2016
У Зарваницькому Свято-Маріїнському духовному центрі УГКЦ на Тернопільщині (одній iз найбільших святинь Західної України) відбулася загальнонаціональна проща, яку, за повідомленням прес-служби Тернопільсько-Зборівської архiєпархії, впродовж двох днів відвідало близько 150 тисяч людей із різних регіонів.
 
Виступаючи на ній із проповіддю, глава Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав закликав паломників «прислухатися не до людського слова, яке вбиває, а до Божого — яке дає життя». «Часом різного роду інформація, злі чутки заполоняють нашу уяву, паралізують нашу волю, віру, надію і любов, — сказав він, — тож вважаймо, до чого ми прислухаємося, бо це входить у наше вухо і намагається заполонити наше життя». 
 
Також Глава УГКЦ зазначив, що найбільший дар, який мусимо просити сьогодні у Бога, це припинення кровопролиття і мир для України. Відтак і під час самої прощі відбулася панахида за воїнами, які загинули під час АТО, та всіма невинно вбитими.
 
Ішлося на духовному дійстві і про політику, а саме — про стосунки українського та польського народів у контексті останніх подій. «Ми, поляки і українці, є братами!» — наголосив присутній на прощі глава Польського католицького єпископату Станіслав Ґондецкі.
 
Відтак прочанам було зачитано лист згаданого Єпископату до поляків із нагоди річниці Волинської трагедії із закликом до прощення і поєднання. «Усвідомлюємо, що лише правда може зробити нас вільними. Правда, яка нічого не прикрашає і не оминає, яка нічого не замовчує, але веде до прощення і відпущення гріхів», — йшло­ся, зокрема, у ньому.
 
Закликав церкви Польщі та України вести свої народи дорогою примирення, у свою чергу, і глава УГКЦ Блаженнійший Свято­слав.
 
«Бо це є та дорога, якою можуть і повинні йти християни Європи у ІІІ тисячолітті, — зауважив він, звертаючись до свого польського колеги. — І ми особливо молимося за цей тиждень у польському Сеймі, щоб політики якимись невластивими термінами не знищили ту справу польсько-українського примирення, яку наші Церкви вже століттями разом чинять...».