Очі під хвостом

20.07.2016
Із давніх-давен усіх хвилює питання, як зробити так, щоб і вовки були ситі, і вівці цілі. Цікавий вихід із ситуації запропонував біолог Ніл Джордан з Австралії, який iз групою колег проводить дослі­дження в африканській Ботсвані. Щоправда, у його випадку роль овець відіграють корови, які випасаються в савані і є важливою для ботсванців худобою, а роль вовків — місцеві леви, які полюють у савані, але теж потребують захисту, бо перебувають на межі вимирання.
 
Так от, Ніл Джордан спробував намалювати коровам на крупі з обох боків хвоста великі виразні очі. Він переконує, що через значну вагу леви загалом досить ліниві тварини, тому намагаються вистежувати здобич із засідки і нападати зненацька ззаду, а не ганятися півдня по савані. А малюнок очей може сигналізувати хижаку, що його викрито, і стримувати від нападу.
 
Принаймні перші результати експерименту виявилися обнадійливими: у стаді із 62 корів, де третина були позначені «очима», за 10 тижнів від зубів хижаків загинуло лише три тварини, причому — жодної «окастої». Тепер Ніл збирається «помаркувати» половину стада, а до того спробувати вчепити GPS-датчики десяти коровам і одному леву. На ці дослідження вчений за допомогою краудфандингу (добровільних пожертв сторонніх людей) зібрав вісім тисяч австралійських доларів.
 
От би ще щось таке придумати для наших корів, щоб відганяти від них ґедзів та набридливих мух із комарами. Бо зараз саме на цих «кровосісів» головний сезон.