Тереза Мей переформатувала склад кабінету міністрів Британії

15.07.2016
Тереза Мей переформатувала склад кабінету міністрів Британії

Тереза Мей уже поговорила з Меркель та Олландом.

Новий британський прем’єр Тереза Мей уже в перший робочий день зробила ключові призначення до нового уряду країни. Вчора вона остаточно закінчила формування складу уряду, який британські та європейські аналітики так само миттєво охрестили «кабінетом Брекзиту». 
 
Найприкріша для Європи (а ще більше — для України) новина та, що міністром закордонних справ вона призначила колишнього мера Лондона Бориса Джонсона, що був одним з очільників кампанії за вихід Великої Британії з Європейського Союзу перед референдумом із цього питання минулого місяця. Джонсон є відомим ексцентриком і популістом, у Британії за ним закріпилося прізвисько «блонд-бомба».

Цей колишній журналіст має екзотичне турецько-єврейсько-черкесько-американське коріння. Народився в Нью-Йорку і донедавна мав також американське громадянство, від якого нарешті відмовився на знак лояльності до Британії. Хоча злі язики стверджують, що мотивом усе ж було ухиляння від сплати податків у США. Він не має жодного дипломатичного досвіду і його відносять до кола «друзів Путіна». До нього британські дипломати були адвокатами інтересів України на засіданнях Ради Безпеки ООН та на інших міжнародних форумах. За «Борі» варто очікувати розвороту на 180 градусів у бік Москви. 
 
Знаючи характер британського Бориса, Тереза Мей заздалегідь відсторонила його від процесу ведення розлучення з Євросоюзом, створивши для цього нове міністерство з Брекзиту. Його очолив досвідчений політик, євроскептик Девід Дейвіс. Колишній міністр закордонних справ Філіп Гаммонд одержав нову посаду міністра фінансів. Це було найпершим оголошеним призначенням Мей по вступі на прем’єрський пост. Попередній міністр фінансів Джордж Осборн, що був близьким до екс-прем’єра Девіда Камерона, відмовився від роботи в новому уряді. 
 
Тереза Мей призначила учасника кампанії за Брекзит і колишнього міністра оборони Ліама Фокса міністром міжнародної торгівлі. Ембер Радд, екс-міністр енергетики та кліматичних змін, отримала колишню посаду Мей, очоливши міністерство внутрішніх справ. Тут їй, серед іншого, доведеться займатися проблемою міґрації, що стала одним з основних питань, які змусили більшість британців голосувати за вихід із ЄС. Майкл Феллон зберіг свою посаду міністра оборони. 
 
У свій перший надзвичайно насичений робочий день Тереза Мей провела телефонні переговори з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом. Обидва європейські лідери попросили її якомога швидше провести процес виходу Великої Британії зі складу ЄС, щоб спільнота могла стабілізуватися вже у скороченому складі без островитян.