В уродженки Донецька відібрали "бронзу" Олімпійських ігор-2012

15.07.2016

Олімпізм

Вивчивши всі деталі допінгової справи української важкоатлетки Юлії Калини, Міжнародний олімпійський комітет вирішив відібрати у 27-річної уродженки Донецька «бронзу» Олімпійських ігор-2012. Як уже повідомлялося, раніше в одній із допінг-проб Калини були знайдені сліди заборонених препаратів. Позитивним виявився і повторний тест на анаболічний гормон турінабол, що, власне, й стало підставою для подібного рішення МОК.
 
* * *
За підсумками масштабного антидопінгового «рейду», здійсненого Міжнародною федерацією легкої атлетики проти збірної Росії, стало відомо, що представити наших північних сусідів на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро зможе лише одна легкоатлетка. Спеціальний допуск до Ігор-2016 отримала лише Дар’я Клішина.
 
Попередньо міжнародна федерація планувала заборонити всій російській легкоатлетичній команді виступати в Бразилії. Проте пізніше в ІААФ переглянули своє обмеження, заявивши, що взяти участь у Іграх дозволять абсолютно чистим спортсменам, які в індивідуальному порядку пройдуть жорсткий відбір. У підсумку, це вдалося лише стрибунці в довжину Клішиній. Решта ж відсіяних ІААФ російських атлетів, зокрема й олімпійська чемпіонка Олена Ісінбаєва, мають намір оскаржити заборону в Спортивному арбітражному суді.

Футбол

Форвард української збірної Пилип Будківський, який останні кілька сезонів виступав за луганську «Зорю», продовжить свою кар’єру в російському «Анжи». Футболіст, права на якого належать донецькому «Шахтарю», перейшов до махачкалинського клубу на правах оренди.
 
* * *
Після невдалого виступу на чемпіонаті Європи-2016 збірна України втратила в рейтингу ФІФА одразу 11 позицій, опустившись таким чином на 30-ту сходинку. Першою в світовому табелі про ранги стоїть збірна Аргентини — срібний призер Кубка Америки-2016. Новоспечені ж чемпіони Європи — португальці — піднялися з восьмого на шостий щабель.

Гандбол

Новим наставником жіночої збірної України призначено досвідченого вітчизняного спеціаліста Бориса Чижова, котрий змінить на цій посаді Бориса Петровського. Під орудою молодого тренера, котрий одночасно суміщав високу посаду в збірній та ужгородських «Карпатах», «синьо-жовті» вперше в своїй історії не змогли пробитися до фінальної частини Євро. У ФГУ нового наставника збірної називають «незаангажованим, нейтральним фахівцем, який чудового розуміється на ситуації в жіночому гандболі України й має його об’єднати». Результати своєї роботи Борис Чижов зможе продемонструвати в процесі відбору на ЧС-2017, у якому нашим дівчатам доведеться суперничати з командами Словаччини, Литви та Греції. 
 
* * *
Чемпіон вітчизняної чоловічої суперліги — запорізький «Мотор» — свої виступи в майбутньому розіграші ЛЧ розпочне з групового етапу. Як і торік, «мотористи» знову гратимуть в одній із двох «неелітних» «пульок», де їхніми суперниками будуть французький «Нант», данський «Холстербро», турецький «Бешикташ», румунське «Динамо» та один з переможців кваліфікації.