Вся Львівська область отримала лише одну протизміїну сироватку

13.07.2016
Мешканка Самбірського району Світлана до районної лікарні потрапила після того, як несподівано її в лісі вкусила змія. Три дні жінка була в реанімації. Постраждала розповідає, що відразу подумала: «Мене кропива обпекла». Коли подивилася — побачила укус, нога почала пухнути ще до повернення додому з лісу. Вже вдома жінка почала сильно блювати, звернулася до фельдшерки, а та викликала швидку.
 
У Самбірській районній лікарні навіть не могли пригадати, коли ж отримували протизміїну сироватку, яку постраждалим треба вводити якомога раніше. Хоча важкі випадки траплялися не раз і препарат допоміг би суттєво, кажуть медики. Оскільки сироватки в медиків немає, то проводять симптоматичне лікування. Уколами, крапельницями, звичайною водою з укушеного пацієнта виводять отруту: через нирки і кишківник.
 
Антиотрута в усій країні — дефіцит. Львівщина (при потребі 30-40 ампул) отримала лише одну ампулу імпортної сироватки проти зміїних укусів, вона надійшла ще раніше централізовано — з МОЗ України. Така ж ситуація і в інших областях. Раніше Україна невеликими партіями закуповувала сироватку в Польщі і Росії. 
 
Нагадаємо, навесні гадюки більш небезпечні, отрута їхня більш токсична, ніж улітку. Більшу дозу отрути може впирснути людині більша за розмірами змія. Із профілактичних засобів проти зміїних укусів такі: коли збираєтеся до лісу, вдягайте закрите високе взуття; якщо йдете місцями, де можуть бути гади, беріть із собою палицю і розгортайте нею попереду траву чи інші зарослі.