Українці масово відмовляється оплачувати «комуналку» за новими тарифами

13.07.2016
Життя в Україні, на відміну від «нудної», самодостатньої Європи, насичене як політично, так і економічно. Черговим «подарунком» українцям, щоправда, анонсованим урядом заздалегідь, стало суттєве (більше ніж удвічі, з невеличкими варіаціями по країні) подорожчання з 1 липня гарячої води та опалення. І хоча «оновлені» «гарячі» платіжки українці ще не отримали, але вже відреагували на попередні «сюрпризи» від влади: спеціалісти ГО «Публічний аудит» підрахували, що населення заборгувало за комунальні послуги на кінець травня 2016 року понад 12,8 мільярда гривень!
 
(Нагадаємо, що на початок 2015 року сума такого боргу складала лишень якихось 0,8 мільярда гривень). Споживачі заплатили державі в травні 2016 року за житлово-комунальні «блага» лише 4 мільярди гривень.
 
Боргова картинка наприкінці цьогорічної весни виглядає таким чином: за централізоване опалення та гаряче водопостачання споживачі недоплатили 5,5 млрд. грн.; за утримання будинків та прибудинкових територій — 2,4 млрд. грн.; за централізоване водопостачання та водовідведення — 1,7 млрд. грн.; за вивезення побутових відходів — 0,4 млрд. грн.; за електроенергію — 2,8 млрд. грн..
 
А якою буде реакція людей у часи опалювального сезону (починаючи з середини осені), коли квитанції з новими тарифами за тепло прийдуть у кожну оселю, — лячно навіть уявити, якщо вже зараз профспілки виводять людей на «комунальні» вуличні протести.
 
Чимало українців відмовляється від гарячої води, масово ставлячи в своїх оселях бойлери. Але відкараскатись від держави не так-то й легко, бо комунальники змушують платити за гаряче водовідведення. Причому, якщо людина не подає дані лічильника на гарячу воду упродовж трьох місяців, то її змушують платити за водовідведення гарячої води, хоча вона нею й не користувалася й не збиралася користуватися, за максимальними (кимось колись придуманими на «душу») нібито використаними кубометрами води. 
 
Тож осінньо-зимового «бунту» вкрай зубожілого населення навряд чи вдасться уникнути горе-економістам у владі. Й, вочевидь, їм слiд замислитися: чи не варто врешті замість «роздачі» обіцяних мільйонам українців субсидій зробити тарифи дійсно економічно обґрунтованими.