Завод імені Малишева виготовив для армії Королівства Таїланд партію сучасних танків

06.07.2016
Днями у Харкові контрагенти з Таїланду оцінили в умовах полігону якість чергової партії бронемашин, яка буде відправлена незабаром у рамках відомого «Тайського контракту». Наразі техніка перебуває на фінальній стадії зборки і готується до передачі інспекції з боку іноземного замовника.
 
Контракт загальною вартістю 200 мільйонів доларів був підписаний ще у 2011 році, але з різних причин його виконання важко було назвати ідеальним. Втім завдяки пожвавленню військового виробництва малишевцям вдалося у грудні минулого року і вже цьогорічного травня відвантажити дві партії нових бронемашин. Танки «Оплот-Т» були доставлені на військово-морську базу «Саттехіл». Як повідомила прес-служба підприємства, на заводі «вже зроблено великий заділ і на наступні місяці роботи».
 
Тобто склалися перед­умови для повного виконання харків’янами взятих на себе зобов’язань. Якщо й далі робота йтиме за планом, то до кінця поточного року завод відправить останню партію бронемашин. Усього угодою передбачено виробництво 49 танків.  
 
За оцінками фахівців, «Оплот-Т» має один із найвищих коефіцієнтів технологічної складності серед новітніх зразків техніки аналогічного класу у світі. Він оснащений сучасними системами захисту зв’язку і управління, що включають механізм протидії високоточній зброї. Ця бойова машина також обладнана приладами нічного бачення і кулеметом, який керується, у тому числі, і дистанційно. 
Дві перші машини серії були виготовлені у 2009 році й надійшли до української армії. З того часу «Оплот-Т» випускають лише на замовлення іноземців. Гендиректор «Укроборон­прому» Роман Романов неодноразово повідомляв, що концерн готовий повністю забезпечити ВСУ цими машинами, якщо на їхнє виробництво надійде дер­жавне замовлення.