Гаряча промзона: поблизу Донецька випустили 40 мін

30.06.2016
Гаряча промзона: поблизу Донецька випустили 40 мін

Василь Сліпак. (Фото з сайта joinfo.ua.)

Попри так зване перемир’я останніми днями на сході країни було неспокійно. Терористи регулярно обстрілювали (і продовжують це робити) позиції українських військових із забороненого важкого озброєння. Напередодні було зафіксовано півсотні випадків відкриття вогню. Попри регулярні обстріли на Донецькому та Маріупольському напрямках, основною «гарячою точкою» залишається Авдіївська промзона, де ворог веде вогонь практично цілодобово, —  кажуть у штабі АТО. Саме тут  супротивник активно застосовує міномети, гранатомети та снайперську зброю.
 
Активізувалися бойовики і в районі Донецького летовища, де днями випустили понад 40 мін. До слова, терористи бронетехнікою та мінометами підсилюють свої підрозділи в районі Світлодарської дуги. За словами координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, бововики активно облаштовують другу лінію оборони поблизу Докучаєвська, де сконцентровано чимало будівельної техніки.
 
Днями в «сірій зоні» поблизу Широкиного українські бійці взяли у полон диверсійну групу проросійських бойовиків.  Розвідники ЗСУ застали ворога зненацька. Двоє диверсантів почали відстрілюватись, їх довелося ліквідувати. Штаб АТО вже оприлюднив імена всіх затриманих, найстаршому з яких 49 років, наймолодшому — 21. Наразі Служба безпеки України перевіряє їхнє громадянство та причетність до збройних сил Росії. Проте, найімовірніше, більшість — родом із Донеччини. 
 
У соціальних мережах журналісти знайшли сторінки трьох із восьми затриманих, де ті хизуються фотографіями зі зброєю та ідеями «руського миру».  Втім у «ДНР» стверджують, що українські військові нібито затримали їхніх саперів, які проводили планове розмінування території неподалік села Широкине «за погодженням iз місією ОБСЄ». На офіційних ресурсах ОБСЄ інформації про це поки що немає. 
 

ВТРАТИ

Змовк Міф
У  районі Луганського внаслідок атаки бойовиків від снайперської кулі загинув Василь Сліпак — відомий співак, раніше соліст Паризької опери,  який перебував у лавах «Правого сектору». Вихованець Львівської хорової капели «Дударик», Василь Сліпак закінчив Львівську консерваторію. Після завершення навчання через свій рідкісний голос —  контр-тенор, був запрошений до Паризької опери. 19 років жив та працював у Франції. Із початком російської агресії кинув європейську кар’єру та повернувся захищати Батьківщину.
 
Василь Сліпак родом із Львівщини. Переможець не одного престижного конкурсу. Він співав на «Радіо Франс», у турне по країні й за кордоном. За партію чотирьох дияволів з опери Оффенбаха «Казки Гофмана» Василя прозвали Мефістотелем.  
 
Після повернення в Україну спочатку був волонтером, сам возив передачі на фронт, а в червні минулого року пішов добровольцем у складі 7-го окремого батальйону ДУК «Правий сектор». Василь Сліпак мріяв повернутися в Париж в оперу, та насамперед хотів, щоб «усе це в Україні закінчилося». 
Василь Сліпак носив позивний «Міф» — скорочення  від Мефістофель.