Гарний гравець — не аргумент

30.06.2016
Гарний гравець — не аргумент

Наступником Михайла Фоменка у збірній може стати його помічник — Андрій Шевченко. (Фото ua-football.com.)

Єдине, що подарувала збірна України своїм уболівальникам на чемпіонаті Європи-2016, — так це можливість подискутувати на тему дефініції, що найбільше підходить для характеристики її виступу у Франції — провал, крах чи фіаско.
 
Для президента польського футбольного союзу Збігнева Бонека результат «синьо-жовтих» на Євро став «сюрпризом зі знаком мінус». Утім спокійно аналізуючи останні здобутки нашої національної збірної, дивуватися її результатам на батьківщині мушкетерів аж ніяк не варто.
 
Здається, все закономірно. Довгий час «синьо-жовті» взагалі не могли подолати «плей-оф» кваліфікації великих футбольних турнірів. Із шостої спроби їм це вдалося. А те, що команда Михайла Фоменка з тріском провалилася у фінальній частині головних змагань Старого світу?! Так це, певно, і є нинішній рівень вітчизняного футболу.
 
На другому поспіль ЧЄ наші збірники не змогли подолати бар’єр групового етапу. Уникнути ганьби на домашньому Євро нашій команді допоміг Андрій Шевченко. У Франції найуспішніший футболіст українського футболу допомогти збірникам міг хіба що словами, проте дієвими вони точно не були. В інтерв’ю європейським ЗМІ обіцяв Шева й приємні сюрпризи, й забиті голи у виконанні українських футболістів, однак нічого зі сказаного втілити в життя не вдалося.
 
Зрештою, відповідати за невиконані обіцянки довелося голові тренерського штабу Михайлу Фоменку, котрий після повернення збірної на Батьківщину подав у відставку. «Який сенс продовжувати співпрацю, якщо завдання, яке було поставлено перед нами, ми не виконали? Я беру відповідальність за відсутність результату на себе і подаю у відставку», — відзначив тренер.
Чи не головною причиною провального виступу у Франції Михайло Іванович назвав відсутність єдиного колективу. Щоправда, називати причини та особистостей, які «тягнули ковдру на себе», він не став. За словами вже екс-наставника «синьо-жовтих», дехто з гравців виявився психологічно не готовим до європейської першості. «Певно, потрібно було більше проводити індивідуальних бесід з підопічними», — визнав Фоменко.
 
Президент ФФУ Андрій Павелко вже пообіцяв, що імена кандидатів на пост головного тренера збірної України оголосять в середині липня. Для цього у федерації вже створили робочу групу на чолі з Семеном Альтманом.
 
На думку президента київського «Динамо» Ігоря Суркіса, «синьо-жовтих» має очолити людина, яку футболісти будуть «поважати й трохи боятися». Хоча, якщо в Будинку футболу більше не бажають червоніти за результати національної збірної, найкращим аргументом на користь того чи іншого кандидата мав би стати його послужний список.
Подейкують, що першим у переліку наступників Фоменка стоїть його помічник на Євро-2016 — Андрій Шевченко. Якщо так, то національна збірна ризикує перетворитися на поле для експерименту, й не факт, що успішного. Навряд чи перша команда країни повинна бути місцем для кар’єрного становлення молодого тренера-початківця — нехай і з неймовірно яскравим футбольним минулим.