Почерк переможців: збірна Італії відправила додому іспанців

30.06.2016
Почерк переможців: збірна Італії відправила додому іспанців

Збірна Італії відправила додому переможців двох останніх чемпіонатів Європи — іспанців. (Фото з сайта УЄФА.)

Не так часто, але скромним учасникам чемпіонатів Європи час від часу все ж вдається ставати авторами мега-сенсації. У 1992 році в протистоянні з грандами континентального футболу виграти титул найсильнішої збірної Старого світу вдалося данцям, котрі в останній момент замінили на турнірі дискваліфіковану з політичних мотивів збірну Югославії, а в 2004-му футбольну матінку Європу неабияк здивували греки.
 
На цьогорічному ЧЄ, де вже настала пора чвертьфінальних поєдинків, до числа вісімки найсильніших пробилося кілька колективів із доволі низьким «чемпіонським рейтингом». Приміром, збірна Польщі ніколи раніше не досягала стадії 1/4 фіналу ЧЄ. А для двох інших несподіваних чверть­фіналістів — команд Уельсу та Ісландії — участь в фінальній частині французького Євро взагалі є дебютною.
 
Перед стартом турніру позбавлену яскравих футбольних особистостей збірну Ісландії взагалі вважали одним із найслабших колективів ЧЄ. Так, коефіцієнт на підсумковий тріумф «острів’ян» становив 1 до 2000. 
 
Утім підопічні тренерського тандему — шведа Ларса Лагербека та ісландця Хейміра Хадльгрімссона — уже в «топ-8», на шляху до якої вони здолали збірну Англії.
 
До Франції «Леви» приїхали в статусі команди, котра єдиною з усіх учасників єврокваліфікації зуміла виграти всі матчі відбору. Проте у вирішальний момент гра колективу Роя Ходжсона. 
На груповій стадії англійці хоча й не програвали, але відсвяткувати перемогу змогли лише в одному з трьох поєдинків, вигравши принципове протистояння в Уельсу. У матчі ж з ісландцями «Три леви» зазнали першої на турнірі поразки, після чого були змушені залишити Францію. А їхній наставник подав у відставку.
 
Вочевидь кадрових перестановок слід чекати й у тренерському таборі збірної Іспанії, котра достроково склала з себе повноваження чемпіонів Європи. 
 
«Зі своїм майбутнім визначуся після розмови з президентом федерації», — заявив очільник «Червоної Фурії» Вісенте Дель Боске після раннього вильоту його команди з Євро. За бортом турніру переможців двох попередніх чемпіонатів континенту залишили фіналісти минулого Євро — італійці. Їхній реванш за розгромну поразку в київському фіналі (0:4) чотирирічної давнини видався також переконливим. 
 
«У першому таймі ми були несміливi та невпевненi. Після перерви наша гра трохи ожила: з’явилися моменти, проте забити так і не вдалося. Загалом, італійці були кращими за нас», — визнав Дель Боске й побажав кривдникам успіхів.
 
Гра «Сквадри Адзурри» проти іспанців і справді заслуговує на найвищі епітети. Цілком заслужено її можна назвати й чемпіонською. Утім підтвердити її невипадковість італійці мусять у чвертьфіналі з німцями. А чинні чемпіони світу, як і передбачали експерти, до «плей-оф» набрали вельми потужний хід. За кілька тижнів до старту Євро підопічні Йоахіма Льова програли словакам — 1:3, але в 1/8 фіналу ЧЄ вони повернули кривдникам «борг з відсотками» — 3:0. А найбільш переконливою вийшла перемога бельгійців над збірною Угорщини (4:0). Уперше за 36 років пробившись до «плей-оф» ЧЄ, «червоні» підтвердили, що невипадково наразі є першою збірною рейтингу ФІФА. 
 

КУБОК АМЕРИКИ

Доленосний промах
Практично в один час з Євро в США тривав чемпіонат іншого континенту — Кубок Америки. Його переможцем сенсаційно стала збірна Чилі, притому що головним фаворитом турніру вважалася команда Аргентини з неперевершеним Ліонелем Мессі. Утім не в останню чергу завдяки його промаху в післяматчевій серії 11-метрових ударів «біло-блакитні» програли фінал своїм сусідам-чилійцям. Засмучений невдачею, одразу після фіаско Мессі заявив, що закінчує міжнародну кар’єру й надалі зосередиться лише на виступах на клубному рівні.
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи
1/8 фіналу
Швейцарія — Польща — 1:1 (по пен. — 4:5; Шакірі, 82 — Блащиковський, 39),
Уельс — Півн. Ірландія — 1:0 (Маккаулі, 75 (у свої ворота), 
Хорватія — Португалія — 0:1 (у дод. час; Куарежма, 117),
Франція — Ірландія — 2:1 (Грізманн, 58, 61 — Бреді, 2 (пен.); вилучення: Даффі, 66 (І)),
Німеччина — Словаччина — 3:0 (Боатенг, 8; Гомес, 43; Дракслер, 63; нереалізоване пенальті: Озіл, 13 (Н)),
Угорщина — Бельгія — 0:4 (Алдервейрелд, 10; Бачуаї, 78; Азар, 80; Карраско, 90+1),
Італія — Іспанія — 2:0 (К’єлліні, 33; Пелле, 90+1),
Англія — Ісландія — 1:2 (Руні, 4 (пен.) — Сігурдссон, 6; Сігторссон, 18).
Чвертьфінальні пари: Польща — Португалія, Уельс — Бельгія, Німеччина — Італія, Франція — Ісландія.